Pin It

Widgets

Google Scholar [ Modul Bahasa Melayu ]


posted by Mohd Fadzil on

No commentsGoogle Scholar adalah enjin carian web bebas bahan ilmiah penuh di seluruh dunia dalam pelbagai format penerbitan dan disiplin.  Indeks Google Scholar seperti jurnal, artikel ulasan akademik dan buku-buku, kertas persidangan, tesis dan disertasi, cetakan awal, abstrak, laporan teknikal, dan kesusasteraan ilmiah lain, termasuk pendapat mahkamah dan paten. 

[1] Walaupun Google tidak menyiarkan saiz pangkalan data Google Scholar, penyelidik daripada pihak ketiga membuat anggaran ianya mempunyai  kandungan kira-kira 160 juta dokumen sehingga Mei 2014.

[2] Google Scholar bebas dan percuma iaitu sama dalam fungsi kepada CiteSeerX diperolehi secara percuma dan getCITED. Ia juga menyerupai sistem berbayar seperti, Scorpus dan ScienceDirect.

Kelebihan 

Citation - Google Scholar menyediakan petikan artikel secara automatik dari senarai hasil carian (pada masa ini dalam format MLA, APA, atau Chicago).

Alert - Pemberitahuan terus ke E-mail  berkaitan tajuk Artikel/Jurnal/Tesis  yang baru diterbitkan mengikut  topik yang pengguna telah set.

Library Google Scholar membolehkan anda menyimpan kedua-duanya iaitu  petikan dan artikel untuk dibaca kemudian.
Google Scholar membolehkan anda untuk menyambung ke server perpustakaan di beberapa universiti di dunia. 

Panduan Video


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by fadzilmahasiswa.blogspot.com Enhanced by fadzilmahasiswa.blogspot.com

Leave a Reply

Fadzil Hanid. Powered by Blogger.