Pin It

Widgets

Koleksi Soalan & Pengalaman Temuduga SPP 2012


posted by Mohd Fadzil Bin Abdul Hanid on

1 comment

Koleksi Soalan & Pengalaman Temuduga SPP 2012




Interview from JPN Johor

By Farhatul Hakimah Zakaria in Interview Discussion | ISMP (Files) · Edit Doc

interview 16feb 1030-1200 tghari..jpn johor..opsyen PAI

soalan yang ditanya:-

1)apa yang anda faham mengenai bohong sunat?jawapan secara fakta..
2)sampai bila muallaf boleh menerima zakat(situasi muallaf adalah seorang jutawan).
3) mengembangkan potensi individu melalui Rohani..bagaimana?
4) 1Murid 1Sukan..macamana nak bagi cadangan pada sekolah untuk meningkatkan sukan bola jaring.
5) banyak2 daun..daun ape yang menjaga keselamatan?
6) bagaimana mengimarahkan surau sekolah?
7)pendapat tentang penggunaan tulisan jawi di sekolah ketika PnP...


p/s: sy share from my friend Hasifah :)

______________________________________________________________________

KOLEKSI PENGALAMAN TEMUDUGA (smb.)
By Hani Hafiza, Bryan Lee and 7 others in Interview Discussion | ISMP (Files) · Edit Doc

Pengalaman drp kawan2 yg post kat group ni (yg x post dlm bntuk doc)..tqvm, moga dibalas kebaikan jua


------------------------------------------

Interview: 22 feb (Bilik 1, Putrajaya)

Interviewer:Tan Sri Dzulkarnain if xsalah & guru cemerlang PJ


Saya opsyen PJ, baru interview td. Soalan ade same mcm pglman rakan2 yg lepas:


1) Perkenalkan diri (kene promote) n trus mengajar dlm masa 4 minit.
2) Apa kelebihan PJ banding subjek lain?
3) Bincangkan 1Murid 1Sukan
4) Promosikan diri kamu 'mengapa saya patut dipilih menjadi guru'
5) yg uniknye..last, tan sri bg paper sorg 1, die suh ktorang letak rank kwn2 yg same2 interview dgn ktorang..tapi dlm ranking tu xblh masukkan nama sendiri la..

Jgn risau, xbnyk fakta pun if dpt ngn Tan Sri ni..usaha, doa, tawakal...insyaAllah... All the best!!


--------------------------------------

Cik su


Sy  iv group 4 org (lbh kurg 1jam 15)..step2 mse div..1.perkenalkan diri..2.microteaching(4minit)-->sy just buat set induksi..3.discuss berkenaan pbs(pentaksiran berasaskan sekolah) 4.ade sikit2 dia tnye (kalau dhntr pedalaman ok x, kalau mengajar bukan opsyen mcm mne, sbb ape awk nk jd cg)-->sblum iv kerani ade pesan soh bc fpk,pipp,nkra --tp hurai ikut ayt sendiri..Gud Luck kawan2 yg bakal iv..doaku mengiringi perjalanan kalian^^,


--------------------------------------

Cik Ally


info: interview spp- x semestinya interviewer tanya soalan pasal NKRA, learning theory.. mcm saya temuduga 9hb, diorg tnye soalan spontan.. KOMSAS English, cth2 situasi dan apa tindakan guru....


-------------------------------------

Naomi Zelda


kpd yang bakal nak g interview, all the best..pakaian: formal dan sopan, name tag kene pakai skaliprepare info: spt apa yang slalu d war warkan sblm ini dan jugak isu semasaapa yang mesti dibawa: pengesahan JPA Wajib. Salinan spt dlm senarai semak, wajib disahkan.bersedia dgn segala kemungkinan. penemuduga nie, xboleh nak diduga. ada ok, ade yg kureng..


------------------------------------

Norlianti

salam.. sekadar berkongsi... tadi saya dah iv.. soalan yg ditanya mengenai pendekatan pengajaran (konstruktivisme), pembelajaran berkesan, belajar cara belajar, bilik darjah kondusif, macam ne nak tarik pelajar cina suka bm (subjek saya), guru mengajar murid belajar, pengurusan emosi, ape nak buat kalau ada 5 orang pelajar lemah dalam pelajaran dll.. itu jelah yg ingat.. hehe... good luck kengkawan iv esok!

-------------------------------


尚雨萱

i jz had my interview 2day at Kuching, Sarawak. Ppl in charge told my relative tat thr are 2 person failed their interview ystrday at kch ( I was in the interview room tat time). when he asked bout d reason they failed it, he said it's bcz they CANNOT SPEAK! so those who r going for d interview soon must try to speak more no matter wat...^^


-----------------------------

Impian Kasih


kwn2 yg belum iv lg... selamat iv... tapi jgn risau sgt... kdg2 die x tya lgsg yg kite baca.. die tya pasal situasi sklh.. mcm ner nk bawa pelajar g lawatan... tp fahamkan la ape itu dasar2 pendidikan.... gud luck guys....


---------------------------

Nur Atikah bt Baharuddin


nk share pengalamn interview baru2 ni..9.2 di PICC..


mcm biase mula2 sesi l perkenalan..sesi soal jwb..

dua soalan je yg ditanya.

-huraikan FPK n KBSM
-budaya kerja guru


dua soalan tp jwpn bkn sng...

soalan pertama,korang kena kaitkn ngan dsr2 pndidikn..(kiteorg pn x tau,sbb jwpn yg diberi x menepati kehendak)

yg kedua npk sng...tp penemuduga x nk jwpn yg biasa..nk jwpn lain dr yg lain..yg bleh gambarkn transformasi pendidikn..


n soalan bonus..ape mksud QAPLUS dlm budaya kerja guru....kesimpulannya jwpn haruslah diluar kotak fikiran..



-------------------------------

Jaren Ng Kok Hou


TESL: Putrajaya (Room 8):


Overall it's quite okay. Interviewers gave us choice whether we want to answer in BM or BI. They comprised of a guru cemerlang (a malay woman) and an Indian 'mangkali' who actually talked more than us (the interviewees). They didn't ask us to introduce ourselves, which I anticipated, nor did they ask us to present a microteaching.

He just bombarded us with a lot of questions:

like NKRA,
budget for education,
teaching methods,
lesson plan,
national philosophy of education (FPN),
and some general questions,
like 'what will u do if your son come late to home',
'will u reward your children if they did something right',

'how to overcome disciplinary problems in school' etc....

Don't worry, I didn't detect any disapproval in their eyes.... I hope I'm right then, hopefully everyone will be able to pass the interview without any hindrance! All the best!


P/s: In this room, we have to 'fight' to answer the questions because they didn't specify questions for us, so in case you meet with friends who are dominant in the group (who try to answer every question), don't be shy to air your opinion! Every one deserves a chance to convince & impress the interviewers! Good luck!



------------------------------

Hizami Li


Alhamdulillah. Dan selesai dah interview. Antara soalan yang aku dapat:



1 - perkenalkan diri n tunjuk cara mengajar selama 4 minit
2 - apa ciri2 guru tidak cemerlang (tidak bagus)?
3 - apa kamu nak buat kalau kamu dapat pelajar yang tak dengar apa yang kita ajar, buat hal sendiri?
4 - apa kamu nak buat kalau kamu dapat pelajar yang asyik nak jawab soalan kamu, dia tak bagi pelajar lain peluang untuk jawab?
5 - kenapa ko-kurikulum dijalankan?
6 - kalau pelajar tu belajar pon tak rajin, ko-kurikulum pon malas nak join, macam mana nak buat?7 - apa guru yang pegang persatuan/badan beruniform/sukan permainan patut buat supaya semua pelajar aktif dalam ko-kurikulum?
8 - kalau kamu jadi pengetua, apa yang kamu akan lakukan di sekolah? *pembaharuan tak kira dari segi apa, terpulang kat kamu
9 - setuju tak kalau sekolah tak buat streaming kelas? *dari pandai ke kurang pandai
10 - nyatakan kebaikan n keburukan kalau kita tak buat streaming kelas?


Setakat yang aku ingat la. Tapi kalau ada soalan yang aku tertinggal, nanti aku tambah. Hehe. Tapi aku bernasib baik la tak dapat soalan berkaitan dengan fakta sangat. Alhamdulillah. So, pada kawan kawan yang bakal menghadapi interview lepas ni, good luck ye! Kalau ada BLAZER, pakai la BLAZER tak kira lelaki atau perempuan. :)


-------------------------------

Mat Zul


antara soalan Interviu..

1) Audio+Visual+Kinestatik...mcm mana nk gabungkan dlam satu bntuk pengajaran...
2) Pengenalan kepda pengajaran apa yg cikgu kena buat terhadap murid....
3) Kenapa guru muda sekarang nie malas
4) kenapa guru sekarang sering menimbulkan masalah
5) Bolehkah guru memegang jawatan dalam parti2 politik
6) Otak kiri dan otak Kanan= mcm mana nk ajar pelajar yg lebih kepda kanan dan kiri
7) Apakah intipati yg Utama dalam Wawasan 20208) Kenapakah 1 Malaysia dilaksanakan


-------------------------------------


Nurfarhana Alias


Assalamualaikum..khamis mggu lepas sy g iv di Putrajaya..soalan yg diberikan bnyk kpd pengetahuan am dan isu smsa spt di bawah (ni mn yg sy ingt ok..hee)

a) Perkenalkan diri brgilir dan diberikan soalan individu stp sorg..sy dpt soalan apakah visi malaysia.
b) bagaimana nk mempertingkatkan thp profesionalisme perguruan
c) apakah 1msia?
d)apakah program2 di bwh 1 msia?
e)bagaimana nk tarik minat pelajar minat sej
f) berikan kaedah pengajaran sejarah
g) apakah JSU?ape fungsinya?markah dlm JSU dipanggil apa?
h) mcmmn nk tingkatkan prestasi sej melalui kegiatan ko-ku(kami sume major sej)


*maaf ye soalan lain xingt..grup sy duk dlm blik tu lbh krg 1 jam..grup2 sblm tu pn sm..bg yg lelaki lbh baik klu pki blazer..plg pntg mst ade nametag..bw dkmen dlm snri semak dah memadai..panel tgk fail kte sekali lalu je..panel pn sporting bg peluang utk kte btulkn jwpn klu xpsti..yg pntg kne berckp..sblm masuk bilik iv tenang2kn diri..selawat bnyk2 ok..gdluck!:D


--------------------------------


Hani Hariz


Alhamdulillah selesai suda iv d ptrajaya bilik 2...soalan y ditanya sgt mudah tp perlukan huraian y mantap...

1) perkenalkan diri
2) ape itu pendidikan (klu blh nyatakan konsep pendidikan,sbgai cnth,pendidikan menurut imam ghazali )
3) apa y dimaksudkan olh pandai?(serapkan teori pembelajaran,bloom taxanomi)
4) peranan guru wajib menyampaikan ilmu dan ianya bkn utk dijual beli..huraikan

*itu saje,tips: jgn nebes,jwp je ape y kita tau,bnyk kn mmberi pndpt k...P/s: sori xdpt wt dlm word,update gne phone..n all the best 4 the rest..Allah ma'akum:)


-------------------------


Umm Haqeem


KT PUTRJAYA PEIKTIRAFAN JPA KNA BWK K =)

Bilik 2 putrajaya jg slps grup ummu, lbh kepada perbncangan santai...interviwer dato hj dangiran n tuan kamaruddin..mmg best dowg ni...snyum je..sporting, kitrg kna jwb soklan dlm arab dak lukisan dlm malay..huhuh soklan yg dtnya

1) perkenalkan diri
2) knpa kamu nak kerja dgn kerajaan sdgkan kamu sll nk salahkan n mrh2 ngn kerajaan..(tp kami kna jwb kot arab sbb dato dangiran pndai spikang arab hohoh..heheh terkebil2 nk ckp xigt terms sgt..tp belasah je..jgn diam n tnjukkn keyakinan kite )
3) perlu ke marah bg seorg guru..ape definisi marah dlm kamus dewan...n huraikan bla bla kaitkan ngn teori socialis oleh mandura knp ditekankan marah dlm teori ini )
4) then kaitkan marah td dgn teori behavioristic lak cmne )
5) ape visi dan misi kpm..knpa perlu visi dan misi disekolah
6)apa yg dmksdkan dgn taat setia (kaitkan kt skolah n pelajar,ms perhmpunan nynyi lgu ngaraku ikrar tu dh tnjuk taat setia)
7)bgaimana nk capai matlamat mnjadikan insan yg berkebolehan (jwpn serpkn nilai2 murni keseimbgn dan keharmonian tu huraikan) soklan senang , kami bincg sesama kami, interviwer xmrhpun klu slh dye akan btlkan..n lastly dye nshtkan jdlah guru yg penuh kasih syg jgn mrh2, mrh2 pun dgn cara yg btl k...mmg seronok dgn ivwer td..alhamdulillah...i wish u oll best of luck keyh...mudah2an kita smua najjah hendknyaaa..ameen...robbi yassir wala tua'ssir wa tamim bilkheir =))



---------------------------------------------

Jackline Josephine Mini


Baru lps iv...stress nyer sama je ngn b4 iv. tp lega la ckit....perhatian yg br nak g iv tu mcm biasa la bw doc yg sepatutnye. salinan2 buat la pengesahan awl. surat pengiktirafan jpa tu mmg perlu. plg xbley blah...sijil ijazah kta tu mst bw yg dlm Bhs Malaysia ok. Transkrip pun sama. (pengecualian buat grad UTM sbb mmg transkrip dlm BI je). Klo x bw...blk la amik. Klo dkt xpe la kn. Td ada kes sijil ijazah dia ada yg BI je...dia ttgl kat KL (Sya iv kat Kuching). Spp srh dia pos iv guna flight. Last2 dia blk je (tarik diri). ~~Klo fail iv tu lain cite. Doc tu klo x lengkap, myb xkan dpt iv lg.~~


Soalan yg d tya, xlari dr FPK.

Teori pembelajaran.

Pasal RPH.

tu je utk group kami. sbb yg iv tu mcm kami plak yg iv dia. penemuduga tu byk ckp. lps ktorg ckp dia ulaskan. Walau bagaimana pun...ni sbb kami kump ke-3. 2 group b4 kami, byk gk yg d tya. N rasa tekanan sgt2. Sbb penemuduga tu org yg strict.


Penemuduga adlh Tuan Haji ape tah...dia nih penemuduga kat alor setar, kedah ari tu. Ari ni dia kat Kuching....Esk, kabar nyer dia kat Kota Kinabalu. (klo ada yg nak kena iv ngn haji nih, xpyg la sibuk2 ngn isu sms n opsyen korg...dia cuma nak uji pengetahuan kta dlm subjek falsafah, teori pnp...tu je).


-------------------------------------------

Murinz Alonzo-Pendidikan Khas



dah lepas dah temu duga SPP 2hb punya....saya ambik p.khas.....sooo soalan mmg menjurus kat bidang tue....apa pon...kebanyakan rakan2 yg kena temu duga hari nih kena soalan berkaitan FALSAFAH PENDIDIKAN.....pastu ada jugak pasal TEORI PENDIDIKAN....kena hurai jugak la isi2 nya...coz dorang lebih fokus kat cara kita huraikan isi...pas2 ada jugak kitaorg dberikan peluang utk mjalankan p&p selama 5min...yg lain ambil peranan jadi pelajar...pas2 kita kena komen p&p yg rakan dah buat...tu jer kot?temu duga dalam 1jam...sooo...kena pandai putar belit soalan...


p/s: penemuduga memang pandai saikooo!!! fuuhhhhhh.....



----------------------------------

Mohd Hafizul



ni soalan yg saya kena

1)cerita perasaan anda bila dapat temuduga spp
2) terangkan peristiwa yg memmbanggakan anda dalam minggu lepas
3)1s1m-maksud..
4)kali terakhir anda menderma..
5) cara penerapan nilai murni oleh guru..
6)kaedah pengurusan kelas....bilik n0 3....


-----------------------------------


Wan Faridah Wan Isa


salam info utk kwn...gud luck kwn yg bakal menghadapi temuduga...kwn2 jgn risau la...tak de ape2...janji yakin...

dokumen 2 seperti dalam senarai semak...mesti bwk yg ori n salinan....1.i/c2.sijil kelahiran3.spm/stpm {pastikan bwk sijil bkn slip}4.transkip5.sijil ijazah{wajib ada}

TEMUDUGA SPP DIHOTEL SERI MALAYSIA KUALA TERENGGANU BILIK no 3.program: mejor SAINS RUMAHTANGGA minor kemahiran hiduppanel ad 2 org...ALHAMDULILLAH tuan haji sangat baik...seorg lg tu 2 dr pegawai spp kot..


soalan yg tuan haji tya:

1.master chef
2.maksud pemikiran mencapah{ nk jwapan kreatif}
3.Falsafah pendidikan kebangsaan(FPK)
4. kenape SRT di tukar ERT
5.ad 1 soalan 2 kamnk tgk kreatif ke tak jawapan 2kalu ayam berkokok,kalu itik berjalan,kalu kuda berlari,kalu katak melompatapa yg nampak dr binatang 2...nk jwpan kretif..
6.matlamat ert

dari panel sorg lg 2

1.bg cadangan cara mengatasi masalah displin pelajar??soalan ni je...dasar pasal pendidikan 1 pon tak ditanya...alhamdulillah....dah selesai da...



----------------------------------------

Sayla Mghazali--IT

alhamdulillah kengkawan..sy dh slmt iv..td mula2 msuk cam biasa perkenalkan diri..

1)soalan pertama yg ditanye adalah agensi yg terlibat lam bidang ICT,setiap calon kena jwb satu soklan..
2)dr jwpn tu,ade soalan lg..seterusnya soalan yg berkaitan... ngn isu semasa..sy bg cth Datok Hassan Ali td..kalo jwb psl Baucar 1M,KR1M ke,semua tu dh lapuk dia kata..korang kena rajin2lah tgk buletin utama tu..yg mn selalu kuar brita,yg tu dikira isu hangatlah..
3)last skali berkaitan ngn subjek kitorang,ape itu hacking,input n output,LAN,WAN..itu je.kesimpulannya,apa yg kami bc sumer xmasuk..hehehe..



-------------------------------------

Ridzuan Dan Ridzuan

1.2.12, Rabu. 7.30am, Temuduga di Alor Setar bersama YBHG. DATUK MD MUKHTAR BIN BOERHANNOEDDIN.Temuduga secara kumpulan 6 orang.

1. Tak perlu perkenalkan diri, sesi secara santai, masuk letak fail, Datuk tu dah tanya..
2. Sesi microteaching, tajuk suka hati
3. Soalan pertama. Negeri-negeri Semenanjung, sistem pentadbiran ada Exco-exco. kenapa di Sabah, Sarawak ada menteri-menteri.
4. Apakah itu 20 points, 20 tuntuntan.
5. Ketua Agama Islam negeri Sabah.
6. Kenapa Brunei memilih untuk tak masuk dalam Malaysia.
7. Tanggungjawab seorang guru.



--------------------------------

Raff'z Ahmad


ni sedikit perihal temuduga

soalan sy(bilik 3,TRG).

1. guru sejarah adalah golongan yg kritis, bg contoh kritis.
2 bagaimana nk serapkan unsur ketuhanan kpda pelajar yg tiada tuhan(di sabah srwak).
3. berkait dngan pengurusan bilik darjah (panel create satu senario dan diminta respon. kira soalan jerat la)
4. cara nk jadikan pengurusan perpustakaan lebih berkaliber(di luar kotak pemikiran).
5. Bagaimana nk tanamkan minat membaca di kalangan murid


----------------------------

hani hafiza


(bilik temuduga 1, putrajaya)

panel pengarah spp tan sri zulkarnain n pengetua sek pn halimahton

msa mula2 nk start panel bt lwk nk hlangkn rsa gugup kta.

1.dia suruh perkenalkan diri dlm bntuk micro teaching n teruskn ngajar.
2.dia tanya apakh ciri2 y perlu ada pd guru pend moral
3.apakah teknik y kamu gna utk tarik mnat plajar utk blajar pend moral.

lps 2 d ia byk bg nasihat jer.panel byk bg smgt kt ktorg.lastly dia ckp ciri2 guru sy ader nmpak pd kamu.dia ckp insyallh kamu akn dpt tmuduga ni.mmg best sgt.lgsg x rsa ggup bdpn ngn pnel.dia sndr ckp dia x ska nk ggalkn org.


-----------------------------

Azlina Ramli

salam semua,ni antara soalan2 intvw group kami pg smlm td di Putrajaya,(major IT, minor maths & BM)

1. Rukun negara dlm susunan yg btul?
2. peranan ketua panatia, siapa yg lantik panatia?
3.kaedah yg digunakan dlm P&P. sorg terang 1
4. bagaimana nk tanam minat membaca pd student?
5. bagaimana ko-k membantu akademik pelajar & prestasi sekolah? bgmn ko-k bentuk student?
6. visi MALAYSIA / wawasan 2020
7. bagaimana nk atasi n beri kesedaran kpd student mengenai obesiti?
8. apakah budaya sekolah?

soalan bnyk mengenai pendidikan & sekolah. kdua2 intviewer group kami pengetua sekolah.good luck :)


-----------------------

Azizah Sadeli

salam semua,ni antara soalan2 tviu group saya ber3 pg td di Putrajaya,(major IT, minor maths & TESL)

1. knp nk jd cikgu?
2. pengurusan sek semua ade brp bidang?
3. nyatakan bidang2 tu (stp sorg kna terangkan 1 bidang, bidang lain nyatakan je)
4. bagaimana nk mengajar maths/BI guna ICT?
5. bagaimana ko-k membantu akademik pelajar & prestasi sekolah? (ni kna bg cth utk stp unit uniform, kelab & sukan - pilih 1 unit/kelab/sukan & bg cth)
6. ciri-ciri guru cemerlang7. falsafah pendidikan negara & utk apa falsafah ni.
8. bagaimana Puteri Islam dpt meningkatkan pencapaian pelajar dlm Pend Islam
7. kaedah pengajaran yg sesuai utk mngajar ICT. (xplain bgmana & knpa)
8. gagasan 1 Malaysia & program2 ape yg dsediakan kjn utk 1Malaysia ni.

byk psl pendidikan & sekolah sbb sorg interviewer tu pengetua sek.susah kan? :)smoga bermanfaat & gd luck utk semua.


----------------------

Effinna Noordin


saya baru lepas interview spp kt jpn jb...course tesl...td interviewers sorang org spp n another one was ckgu cemerlang english...for our group which was group no.3 agak best coz sempat leh ketawa2 lg...hehe...

1)dier tanyer tntg maklumat diri...bkn self-introduction tp dier tanyer satu soalan, setiap sorang jawap...dier akan panggil namer..then, next question tntg diri kita lg n jwp gk stiap sorang..
2)dier bg briefing skit...mcm ckp gklah tujuan aper interview ni..
3)then, dier tanyer soalan, pastu dier akan point saper yg nk dier jwp...so, everyone will be d first to answer certain questions...so, xpyh rebut2...hehe
4)mostly, soalan dier sumer tntg mastery learning, speaking skills n listening skills n bnyk tanyer tntg situation n what will u do as a teacher n reflection...gtu jek...
5)satu je soalan fakta tntg fpk..dier suruh ckp first line...ader gak yg xhafal n dier ckp, its ok...
6)blh kater, 80% malay 20% english jek..hoho


-------------


Eye'na Mokhtar


SALAM RKN2…SY NK BERKNGSI PNGLMN IV ARINI…HTL SERI MLYSIA,K TERNGGNU…14/2 ( 10PG -11.40PG)…GROUP 2…,PERDAGANGAN

1.PRKNLKN DIRI2.APE ITU JERI?
3.WAT KN RP DLM PELBGAI KAEDAH( PERLU ADE OBJEKTIF PMBLJRN,INDUKSI,LNGKAH1,LANGKAH2,XTVT PLJR,PENILAIAN , KESMPULN,REFLEKSI) <- br="" lisan="" perdagangan="" scra="" subjk="">
*wat rkn2 yg ambik econ mcm sy, tp nama under list PERDGNGN better stad sal subjek ni…sbb sy td langsng xtau sal bab pdngng sbb sy opsyn econ,jd sukar sgt pd sy nk hurai smua aspek diats mmdng kn panel bg bab shja( bab 5)…sdng kn sy lgsg xtau ape yg ade dlm bab itu…

4. FUNGSI SPP?PD RKN2 YG BLUM GUD LUCK EK…

HRP MUDAH2AN LULUS DGN BAIK..HUHU...


----------------


Farah Othman


Iv jpn kedah bilik 1 grup 3 :-

apa tu konsep pemusatan guru n murid. Beri contoh aktiviti pemusatan guru n murid.stiap sorang bg 1.- panel suh bt mcm lakonan..buat dengan kawan di sebelah kita..sorang cakap, sorang lagi buat taktau@tak dengar,betul2kan baju apa la,dlm erti kata len buat "bodo" je...bt dlm seminit je..pastu stop n then dia tya apa prasaan kita kalo kita ckp stdnt bt tak tau je,kita bgla pndgn..pastu kwn kita yg bt "bodo" tu plak cakap, kita plak diam n bt taktau..then kita ngan partner kita sama2 cakap, sama2 nk bercerita..panel tya, apa yg kamu dapat bila sama2 cakap?kita bgtau la apa pon x dapat, masing2 nk beckp..pastu dia suh plak soang beckp sorg lg dgr n bincang..pastu panel tya, apa kamu dapat?jwpnnya mstila lbh bekesan.then panel tu bg nasihat la kat kita, kita nt kat sek pon bt camtu kat murid.ckp kt murid apa prasaan kamu?kita buat 1 denda yg sama2 dipersetujui gn murid..- kami 5 org major bm..so panel lg sorg EN.Nizam tya dasara mbmmbi..sorg bg 1.apa usaha guru nk laksanakan..mcm mana nk mbi?bg idea sndri sbg guru bm, bukan yg dilaksanakan krajaan?


Ini je iv kami, dlm 35minit je..alhamdulillah, panel sporting n santai je..panel kami En. Loh dan En. Nizam..En. Nizam guru cemerlang.En. Loh dari spp..


----------------------


Are Keem

penkongsian (bilik 2 putrajaya) Geografi pagi tdimasuk je....kami taknak tanya FPK mengarut je.(dato sorang ngn cikgu cemerlang geografi)...cm sempoi tapi dato soalan agk mencabar ler...


soalan tuk aku

1. Nape nk jadi cikgu
2. kepentingan unsur humor dlm ngaja.
3. dok perak kan..ape ciri2 keistimewaan geografi ngri perak
4. pendapat tentang pengeluaran biji timah di perak.
5. kena ngaja...........tajuk ciri sungai (takleh pilih cm group sblum 2)
6. pelajar tak mnt geo cm na nk bg mnt???
7.berapakan unjuran ekonomi negara dan eksport..

yang lain tak igt ler...sejam setengah dlm blik iv.


renung2kan dan selamat beramal....hahaha (jgn lupa fokus kepada minor gak ye.



----------------------------


Shina Ris

Temu duga di JPN Kedah, 15/02, Opsyen BM.

1. Kekuatan dan kelemahan diri yang ada sebagai guru
2. Cara kenal pasti kekuatan dan kelemahan diri
3. 1 Malaysia
4. Isu perpaduan (diskusi lebih kepada konteks peranan guru)
5. Wawasan 2020
6. Perbezaan konsep penerimaan dan toleransi
7. MBMMBI (Maksud, tujuan, strategi pelaksanaan)
8. Satu soalan tatabahasa


Konsep temu duga lebih kepada berdiskusi.


---------------


Naza Shikin

Nk share tuk temuduga hr ni..penemuduga sama dgn semalam....sgt2 best...rileks menjawab soklan...soklan pertama...sebutkan ape FPK...dr fpk tu dato tu wujudkan soklan...ape mksud potensi?bagaimana nk kembangkan potensi murid?selain p&p apakah cara lain tuk kembangkan potensi murid...pastu beralih ke ustazah punya soklan lak...ape tugas ketua panitia pendidikan islam...ade 17 sume..bg 2 sorg nk ringkas jer...sume jwb dgn tenang..tp ustzh tu pn kata...pasni kena blik study lg yer..ade dlm buku rekod...xprasan lah tu..hahaha...kurg tepat lh tu mknanya...pastu ustazah tu tnya skrg bape rabiulwal?..smgt mengenai bulan kelahiran rasulullah msih trasa kan?pastu ustzh tu pn kata selain dr sirah rasulullah mgenai nama ibu,nama datuk,pkcik,ibu susuan n bese2 kita dgr ni, leh x citekan selain drpd ini mgenai rasulullah yg jrg2 org dgr n tau?sgt sempoi soklan kn?tp cara menjawab kena hati2...jgn lari dr tajuk soklan...last skali dato bg tip..sbg guru jgn kedekut ilmu...hr2 kena share ilmu dgn murid...ilmu tambahan lah mksudnya tu...so jgn lupe praktikkan..bg ana..ana suka share 1 hari 1 hadis...mmg best..disamping kita blajar mghafal hadis nabi...pljr pun suka...OK SELAMAT BERAMAL N GOOD LUCK SUME


----------------

 Zahilal Zahari


igin berkongsi maklumat interview hari ini di bilik 2 spp putrajaya koz geografi

panel: dato dan puan adibah

sesi petama tiada peknal diri, terus diminta buat mikro teachng, tajuk diberi oleh panel. masa 2 minit seorang, kemudian di tanya ttg sukatan pelajaran, rncgn pjgajaran tahunan, rncgn pengajaran harian dan juga panitia, semua bekaitan kpntgn. selepas itu, panel betanya pdpt ttg pengwujudan blog geografi oleh sekolah.


dato pula mula bertanya ttg minor, yg minor bm ditanya siapa sasterawman negara serta tokoh linguistik, yg minor sej diberi beberapa tahun untuk diberitahu apKah yg terjadi pada tahun2 tesebut, minor pengajian am, ditanya proses penggubalan undang2


------------------

Faris Alias

Tmpat:Hotel Seri Malaysia K.Trg Bilik 1

(Bahasa Melayu)

Perkenalkan diri seperti perkenalan dengan murid di dalam bilik darjah dan mengajar selama 4 minit

Soalan 1 : Mengapa murid-murid kurang berminat dengan BM dan Sastera?

Soalan 2 : Apa tindakan sepatutnya dilakukan sebagai seorang guru utk menarik minat murid terhadap pembelajaran BM dan Sastera?


---------------------

DEa Elora


sy dah setel temuduga pgi td.. 16/02.. bilik 1, group ke 2.. hotel seri mlysia, opsyen bm.. penemuduga ialah pengerusi spp sendri, dan pengetua sekolah. soalan yg ditanya:

1) ari pertama disekolh, perknlkn diri dan mengajr( 4 minit )
2) perasaan slps 4 minit
3) pndangan muka dpn paper berita harian ari ni iaitu guru bi dr oversea mkn bersama pljr guna tangan.. itu sahaja..
selebihnya berbual2, dan byk bg nsihat, terangkn prosedur pemilihan, kekosongan,penemptan..

tempoh 1 jam 30 minit.. g lck kpd semua.. semoga da rezeki kita...


---------------


Nizam Shah


Iv pada 15.02.12 di Alor Star jam 8.00am. Major TESL dari UPM.

Interviewer2 adalah guru cemerlang BI dan pegawai dari SPP. Guru cemerlang tu provokativ dan accent british dia sgt pure. suka sgt aku dengar. yg pegawai SPP pun best muka macam Normah Damanhuri. hehehe

Sesi IV santai. mula-mula tanya ktorang keje apa skrg. then tanya hobi di masa lapang. aku ckp hobi baca novel. pastu pegawai SPP ckp "ombak rindu?" pastu semua gelak. haha. majoriti suka baca novel.

Pegawai SPP tanya "what have you studied for this intview?" Then kitorang ckp la study pasal falsafah pnddikan, dasar2 kerajaan, teori2 pengajaran bla2. pastu dia ckp "Then no need to interview cause you have know everything"...gelak lagi...


Soalan pertama "How can we stop obesity among students" so ktorang bg la respon.


Giliran guru cemerlang plak soal, "What teaching method do you prefer? The traditional method (using blackboard) or ICT method?". Aku sbg calon pertama memang kantoi soalan ni sebab interviewer tanya pasal pengalam praktikal. Semua jawapan aku dia tak terima. Last2 dia tolong. Fuhhhh.


Lepas semua bg respon, interviewer2 conclude then ucap semoga berjaya. Pastu tamat.


Overall, interviewer santai dan best. Kitorang expect kena tanya soalan2 pasal teori semua. Actually bergantung kepada interviewer dorang nak tanya apa. :)



-------------------------


Habibah Hajar

assalamualaikum..,sekadar berkongsi pengalaman di interview di putrajaya,bilik 2..sepatutnya kul 7.30 pg,tp bermula 11.20pm hingga 12.45 pm .panel Dato'(lupa nama) n seorang guru y pakar dalam opsyen PAKK.secara keseluruhannya,alhamdulillah..soklan sumanya berkisar tentang opsyen ( bg sy :Pendidikan Awal Kanak2).n pastikan anda pakar dalam opsyen anda..macam mana situasi soklan pun pastikan anda boleh jawab dgn tenang. Panel mmg suka psiko n tgk kita camne..apapun, di BILIK 2 ni mmg panel dia sporting..kalo kite xtahu,dia akan terangkan..soklan2 y ditanya:

1) pendapat tentang kepentingan BI dlm pre school..wajar atau tidak dilaksanakan dlm BI?soklan umum,tp panel pandai kaitkan dgn macam2..so,kena kaitkan dgn kurikulum,n apa shj y berkaitan.
2) Pastu sesi microteaching..buat je macam kat kelas..panel bagi situasi la..mcm kitaorang boleh pilih situasi sama ada nk aktiviti rutin,selepas kudapan or sesi pembelajaran..(masa sgt2 terhad,piliih aktiviti y simple tp bermakna)
3) Perbezaan PERMATA dan Pra Sekolah(soklan berjangkit..soalan untuk kita adalah berdasarkan jawapan y diberikan oleh kawan sebelum kita..)
4) Sasaran Kerajaaan dlm NKRA utk pre school.yg itu sahaja soalan yg ditanya kpd kami...

Tq pada admin y banykkkkkkkkkkk membantu n sape yg IV esok gud luck,do the best:-)


----------------------


Fendy Fer

pengalaman iv di JPNJ bersama panel Tuan Haji Muhamad Jayus dan seorg GC rase nye...dlm 40 mint shj, sgt simple... hanye 5 soaln untuk kami ber4... major TESL... soalan 4 dan 5 shj in English...xde perknlkan dri..

1. ape beze etika dan undang2
2. ape impian awak dan impian malaysia
3. nkra pendidikan
4. ape akan dilakukan klu dilantik ketua panitia
5. ushe yg jpnj lakukan untuk mantapkan english di johor


2 je soaln2 nye...cm tegese-gese nk hbs kn cz grup ktorg grup last n mase pn da menunjukkan 1.30..tu yg cpt nk hbs kn gaknya..ap yg dikesalkan kami xdpt ruang yg ckp untk tnjolkan dri kami kerane kami xdiberi ruang berckp... kami diberikan soaln yg jwpn nye hanye stktkt jwpn tanpe perlu dihurai lgsg sprti soaln 2 dan soalan 5..panel yg hurai pnjg2....tp xpe...serahkan kpd Allah. Dia lebih tahu segalanya. Moga rezeki berpihak kpd kami... Amin. TQ


------------------


Strawbery Cakez


bilik Iv :bilik 4 hotel seri malaysia terengganu masa :7.30pg kumpulan 2

soalan iv td, bile hari guru disambut, napa pada tarikh tersebut, maklamat PSV, guru cemerlang, ppsmi, mmbi, 1murid 1sukan, fungsi PIBG, guru menjadi inspirasi kenapa?? bagaimana menjadi guru cemerlang? falsafah pendidikn, unsur dlm falsafah, apa yg kamo tahu tentg pendidikan seni, apa itu fesyen, seni halus, tembikar, tekstile, panitia psv, mugkin ade yg tertinggal.


----------------------

Karmila Khlib

salam...rakan2 ismp..alhamdulillah, baru selesai iv tghari td. opsyen Bahasa Melayu tmpat di bilik 1 JPNJ. t.kasih kpd rakan2 yg bkongsi pgalaman temuduga masing2. Buat yg akan ditemuduga esok n hari2 strusnya sedikit pgalaman dr sya :


1. Penemuduga minta perkenalkan diri. Nyatakan nama, asal, pendidikan awal, opsyen (minor&major), CGPA & apa yg sdang anda lakukan skrang. kemudian penemuduga tnya kita dtg utk jwatan apa. jd perlu ingat PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH DG 1-1.
2. Nyatakan FPK.perlu sebut 1 demi 1 perkataan yg tkandung dlm FPK tersebut. kemudian penemuduga tnya apa maksud potensi(bakat/kebolehan) dalam FPK n kaitkan dgn pengajaran didlm bilik darjah. (sepanjang perbincangan, penemuduga turut kaitkan dgn teori behaviorisme, kecerdasan pelbagai dan pendektan pembelajaran seperti kontekstual dan konstruktivisme. setiap ahli diminta menerangkan dsar2 dibawah Dato'Seri Najib.
3. Penemuduga sebut dasar & kita terangkan. antaranya MBMBI, 1M1S,KSSR, PBS & NKRA (pendidikan).
4. Seorng drp kami dimnta utk membuat mikroteaching dan yg lain menjadi pelajar.perlu beri respon agr dpt mbantu dri sdri & rkan2 yg lain.
5. Drp mikroteaching tsebut, kami dminta memberi komen tentang pengajaran tersebut dan penambahbaikan yg perlu. kami juga ditanya mgenai RPH. Perlu sebutkan satu persatu item yg terdapat dlm RPH dari mta pelajaran, kelas, masa dan sehinggalah refleksi pengjran.
6. penemuduga juga tnya mengenai Bahasa Melayu Baku dan 3 elemen penting dalam mengplikasikan kpd pljr ialah sebutan, intonasi dan ejaan yg betul.


#sebenarnya terlalu byk yg ingin sya bkongsi, tp nanti rakan2 jemu pula nak baca kan. apa pun nasihat saya ambil tahu serba sedikit mengenai dasar2 terkini dalam negara.

 smoga bjaya kpd rakan2 yg lain :-)

------------------


Cahaya Saadah


Assalamualaikum.. saya baru interview 15/2/2012 di putrajaya. baru sampai malam tadi. Saya dapat bilik 2. Perkara pertama kena soal ialah :

Adakah relevan pengajaran BI di prasekolah. knp?Mikroteaching : rutin pg/ kudapan untuk kanak2 yg pertama sekali masuk prasekolah.Apakah permata menurut pandangan anda?beza Permata n prasekolah?

soalan ini berbentuk umum.. kami kena angkat tangan.

soalan yg kami x blh jawab; Sasaran yg ditetapkan olh kerajaan bg prasekolah.


---------------------


Nor Syuhadah Mohamad

bilik no 1 hotel sri msia tganu 16hb (bm)..pnemuduga mmg best dan sporting.kami xstress juz rileks je jwb soalan diorang.kami kena mgajar 4minit sorang dan prkenalkan diri.soalan sumenye spontan.dia ambik akhbar kt tepi dia pastu tnya psl gambar guru ETA yg mkn bsama murid2...dia cuma nak kita promote diri kita je...


--------------------------


Fauzan Yusof


Bilik 1 spp putrajaya 16hb 2.OPSYEN pi.panel sama dr hr isnin hingga hrni.Mula2 perkenalkn diri.Soalan perbincangan:-mcmne nk terapkn modal insan dlm diri plajar-nk suruh plajar minat sgt subjek PIsoalan individu:

1)bg 2 tugas guru:

-ketua panitia PI
-perpustakaan
-3k
-sukan
-bendahari pibg
-kelab guru

2)bezakan antara:-haji n umrah-syurga n neraka-kiamat kecil n kiamat besar-hari kiamat n hari akhirat-korban n akikah-jamak n qasar

*good luck pada shbt yg belum iv lg n yg dah di iv kita hy mampu berdoa n solat hajat.rezeki smua dtnganNya.Insyaallah kejayaan milik kita.

_____________________________________________________________________________________________



IV 22 FEB OPSYEN PEND. ISLAM
By Isteri Solehah, Noor Shazwani Miut and Amanda Alkausyar in Interview Discussion | ISMP (Files) · Edit Doc

salam..alhamdulillah dh selesai iv td..group 1st gitu..hehe..so, ni nk share soalan2 yg ditanya:


AHLI KUMP. : 5 ORANG (4 UM DAN 1 UPSI )-saya, jaineh, aninah, noor khadijah.

TEMPAT : BILIK 1, SPP KOTA KINABALU, SABAH.

MASA : XTAW BRAPA LAMA KT DLM TU..XTGK JAM PUN..HUHU

PENEMUDUGA : 1) DATO' DANGIRAN - TIMB. PENGARAH SPP

2) TUAN HJ. ISMAIL - DARI SPIM SABAH

1) PERKENALKAN DIRI
2)FALSAFAH PEND.ISLAM- sorang je yg bg pernyataan..yg lain huraikan tentang "menyampaikan ilmu"
3) PERBEZAAN ILMU, MAKLUMAT & DATA
4) "AGAMA ISLAM IALAH AGAMA PERSEKUTUAN"- huraikan....
5) TUGAS PANITIA PEND. ISLAM
6) PENGAJARAN YG BOLEH DIAMBIL DR PERISTIWA HIJRAH RASULULLAH


yg ni je kot..hehe...dan antara jawapan yg diberi kpd soalan2 tu.

~ perbezaan ilmu, maklumat dan data : [data=sesuatu yg belum diproses] [maklumat=sesuatu yg dh diproses tp xsure lg betul @ tidak spt berita yg disiarkan d akhbar] [ilmu= sesuatu yg telah diproses dan diyakini benar. sahih, betul....ilmu ni la yg kita kena sampaikan pada pelajar]

****soalan ni xde sorang pun jawab tepat...hehehe...susah ati gak..dato' yg bagi jawapan.


~semua jawapan kena kaitkan dengan tugas kita sbgi guru pendidikan islam di sekolah

~enjoy je...dato' gelak, senyum...xdela nrvs sgt2..tp risau gak klu jwpn yg dberi td xdpt memuaskan ati...ovrall ok la...hehehe..alhamdulillah...gd luck utk kawan2 yg belum iv...xyah hafal sgt fakta2 tu..just baca n fahamkan...n relatekan kt jwpn time iv.

sekian..selamat ditemu dan diduga..aslkum...

____________________________________________________________


14 hb 2(bilik 1)
By Wan Norida Wan Husin in Interview Discussion | ISMP (Files) · Edit Doc

salam kawan2...saya bru pas abes intebiu pagi tadi kat HSM k.trengganu(major BM n minor Sastera) lam bilik 1.Alhamdulillah , panel2 yg sgt baik, malah mereka pulak yg lebih2 bercakap..masa sejam setengah tak terasa pun...tup2 dia ckp, sampai kat sini saje, sbb masa dah lebih..ok,ni antara soalannya..

1)perkenalan diri (4 minit)...tp dalam bentuk situasi perkenalan dlm kelas (konon2 kta cikgu baru)...time ni kena promosi diri betul2(katanya)....jgn singkat sgt...makesure fitkan dengan masa yg dia dah peruntukkan.
2)macam mane kita nak bagitau kat anak2 murid bahawasanya BM ni penting dan wajib dipelajari...
3)setuju tak kalau saya(panel) cakap subjek BM ngn sastera kurang diminati?(setuju @tidak)...n y?
4)bagaimana nak tingkatkan minat murid belajar BM n sastera...

p/s:kawan2 yg ada blazer pakai je, sbb nampak lagi cun n kemas, saya tak pakai tadi..hohooho n sijil original  spm make sure bawak jugak even dah ada sijil stpm..cz ada sorang akak tu takleh interbiu sbb takdak sijil spm okies...tan sri tu ckp lau takdak aral posting bulan 4 nie...moga kita semua termasuk dlm golongan yg akan dipostingkan tue,,so, lastly wish u guys best of luck okies..:)

_______________________________

Interview SPP Opsyen PI di Sarawak Bilik 1, Kump 4
By Saifullah Ismail in Interview Discussion | ISMP (Files) · Edit Doc

Pertamanya Alhamdulillah Wa Syukurillah telah selesai di temuduga..

Masa temuduga : 1 Jam (12.45-1.45pm)


Ingin berkongsi beberapa perkaraa dan beberapa nasihat buat kawan2 yg akan ditemuduga nanti..berikut adalah soalan temuduga group saya, ada 4 ja sebenarnya=)


1.Perkenalkan diri (pegawai SPP)..pegawai kami tu yang senaraikan apa yg mereka nak masa perkenalkan diri

-Nama
-Univerisiti Mana
-Sumbangan ketika di Univerisiti, apakah kekuatan kita ( kalau nak sebut tentang jawatan2 yg dipegang pun boleh, dan aktiviti2 masa di Univerisiti dan sekolah ) Penemuduga bertanya kepada saya tentang apa penglibatan saya di Univerisiti, sebagai contoh saya sebut tadi tentang menganjurkan program motivasi, dia tanya balik motivasi yang macam mana yang awak buat?? jadi saya jawab dalam bentuk kepimpinan

-Kenapa minat nak jadi guru (mula2 saya sebutlah guru itu satu pekerjaan yang mulia dan sebut tentang hadis Mulianya seseorang yg belajar dan mengajar, pastu Penemuduga tu terus potong, saya tak nak jawapan macam tu, semua boleh bagi jawapan macam tu, dalam hati memang psiko betul...hehe

saya terus ubah mengatakan saya berminat menjadi guru untuk membimbing masyarakat dan niat untuk membantu anak pelajar sekarang ke arah kebaikan...barulah diterima..=)

banyak masa dihabiskan masa sesi perkenalan dan jawapan kena direct to the point dan biar depa faham apa yg kita nak sampaikan

2.Cikgu2 tengok TV ke tak?

jadi saya jawablah tengok dan ditanya semula kenapa gur perlu tengok tv...hehe
saya jawablah kerana peljar sekarng banyak dideahkan dengan tv dan pengaruh tv cukup kuat..dan sebagai seorang guru, saya perlua melihat apa siaran2 yang ada supaya apabila ditanya oleh pelajar, saya tahu dan pelajar tidak akan dapat merendahkan martabat seorang guru itu sendiri


3. Saya bagi awak masa 40 minit untuk awak mengajar di dalam kelas, sebutkan kaedah ayng sesuai dan kaitkan denagn teori2 pembelajaran.

Saya pilihlah tajuk sedekah, dia bukan nak kita mengajar tapi jelaskan macam mana kita nak gunakan set induksi, perkembangan isi kita nak guna kaedah apa dan sampailah kepada penutup. Kalau saya nak share jawapan, panjang sangat kot, rasanya kawan2 faham apa soalan yg penemuduga mintak..
dan yang sangat2 penting...saya ulang, dan yg sangat2 penting, kaitkan semua kaedah pembelajaran denagn FPI dan FPK, Wawasan 2020..ini yang penemuduga nak dengar perkaitannya..

Untuk soalan di atas kalau ditanya, pastikan kawan2 telah ready tajuk yang difikirkan terbaik dan pilih kaedah terbaik untuk dihuraikan..pastikan setiap kaedah itu betul dan anda faham dengan kaedah yang anda gunakan...sebagai nota, bezakan antara simulasi, demonstrasi, lakonan dan tunjuk cara

3. Apakah Tekni Penyoal yang baik?

Antara jawapan kami

1. Soalan hendaklah jelas
2. Di sampaikan dengan suara yang jelas dan nyata


Nasihat saya kepada kawan2 semua, apa2 pun jawapan anda kena kaitkan dengan FPI,FPK, Nilai2 murni wawasan 2020..dan isu2 semasa...ini yang dinyatakan oleh penemuduga di akhir sesi kami tadi.dan nasihat mereka jadilah guru yang realistik yang mana jangan semata2 teori tapi guru kena fleksibel dengan keadaan semasa dan keadaan sekitar.

Yang penting jangan terlalu neves sehingga lupa apa yang dibaca.banyakkan sebut AL-Latif dan selawat sebelum masuk dalam bilik penemuduga

*contoh soalan kumpulan lain

1. Apakah bezanya Uluhiyyah dan Rububiyah?
2. Beza antara FPK FPI
3. Persamaan FPK FPI

INi sahaja yg dapat saya kongsikan..segala kekurangan mohon di maafkan=)

Semoga yang lain dapat mengambil manfaatnya

_____________________________________________

PENGALAMAN TEMUDUGA
By Fatihah Amni and Hakim Nik in Interview Discussion | ISMP (Files) · Edit Doc

Yang ni perkongsian secara x langsung yg ada dalam komen2/post yg tidak dibuat dlm bntuk doc..tq kpd rakan2 yg berkongsi

---------------------------------------

ANis DIana

td dia byk tanya psl bidang yg sy ambik.bidang pend khas.pastu falsafah pend kebangsaan..sistem pend sekolah.parlimen.undang2.rukun negara.prosuder nak ubah parlimen.sape yg trlibat.kami brlima td xbpe boleh nak jwb psl parlimen td.last2 penemuduga yg trgkan blk.2 org panel.baik2 belaka.jgn risau ye.yg penting confident! :)

.better jwb kurang arif kalau xtaw.panel xmrh pun..iv kt putrajaya td.sijil bwk yg dlm list je.tu je dia nak n salinan2 yg disahkan.ikut btul2 dlm snrai semak

---------------------------------------------

Mohd Hafizul>>sejarah

soaln dia perkenal diri,maksud kedua fpk, perasaan masa dapat temuduga, perkara yang membanggakan kita dalam minggu lepas, bila kali terakhir bersedekah, cara guru menerapkan nilai murni, maksud sekolah, pengurusan kelas, perkara yang paling membanggakan selepas upsr, apa beza kita dan kami, hahhahaha..tu jer yg ingat ....

ni soalan yg saya kena 1)cerita perasaan anda bila dapat temuduga spp 2) terangkan peristiwa yg memmbanggakan anda dalam minggu lepas 3)1s1m-maksud..4)kali terakhir anda menderma..5) cara penerapan nilai murni oleh guru..6)kaedah pengurusan kelas.....nilik n0 3......soaln selalu berubah n jawapan yg sikit jer...hahhahaha

---------------------------------------------

Rozimah Rahim

panel ada 2 org..datuk normah(wakil spp),en.aslan(jpn tganu)...kedua2nya ok.mcm sesi sy td soalan2 y diberikan semuanya bsifat umum.sesape ada idea blh bg jwpn.tp kalau ada y diam,dia akan mintak org tu bg pndpt lak..soalan individu cuma dia tya nama,asal,u mane..tu je..

bersifat umum-maknanya soalan tu xda tuju kat sape2.mcm sy td soalan2 dia bkaitan YDPA,LINUS,SBT(cth sekolah,kriteria utk dpt sekolah sbt,persaingan peringkat antarabgsa,cara mewujudkn pgajarn kreatif&inovatif,cara nak promosikan pahang(sy org pahang),isu hangat di pahang bkenaan lynas...ni sume soalan dr datuk normah.kalau dr encik aslan bkaitan sekolah dia tya pasal surat pkeliling sekolah..kena bncgkn peranan panitia,berapa kali panitia bmsyuarat..

pesanan dr petugas spp tu td,spp hanya akn pggil sekali je utk iv.kalau gagal xkn dipanggil dh.so berusaha la..jgn diam.huhu

--------------------------------------------

Bulan Syai' Ezal

saya dah tahu akan kena mengajar... base on kawan2 dari grop no 1-3 semua kena mengajar so saya and kawan yg satu grop prepare la ! losson plan mmg xder and x perlu... justterang topik yg kita cnfident nak bawak.. mcm sy td saya buat "pembukaan Kerajaan melayu Melaka" so just prepea untuk sek induksi and poit sikit-sikit.. tu jer

lepas setinduksi.... tham masuk sikit poit terus dia kata "ok stop" next .. heheheh xsampai pon 10 minit berdiri.... but depant kat interviewer tu la... mcm sy tadi dia stay tak suruh saya duduk pon wpon dah nak habis poin yg di ajar kat dalam tu... hahha ! tapi alhamdullah semua under cover.... [tips : pakat ngan member2 yg bakal dalam gruop sekali kita tu untuk tidak pasif semasa kita buat p&p... and bagi siap2 klu yg nak diwng jawab..... so masa kita soal pelajar xder la diowng tak tahu lgsung... lg bagus deside setsiap tajuk korang agar tidak dable tajuk nanti]

grop base on senarai nama yg dikeluarkan..... satu grop 5 orng.. so dari situ boleh tau dah sapa dok kelompok kier

----------------------------------------------

Umm Haqeem (BA +PAI)

Kwn sy kt trg kene ngajo..ape sbb sy perlu awk jd guru,j.kurikulum, peranan anda sbg panatia,cntent rph ,peranan guru agama,trgkan akseskan diri pd pendidikan..sape tau jwpn tu..ape mksd akses..n iv kna speaking arab n wt micro teachg 3min(set induksi) huu

Kwn sy kt trg kene ngajo..ape sbb sy perlu awk jd guru,j.kurikulum, peranan anda sbg panatia,cntent rph ,peranan guru agama,trgkan akseskan diri pd pendidikan..sape tau jwpn tu..ape mksd akses..n iv kna speaking arab n wt micro teachg 3min(set induksi) huu

----------------------------------------------

Wan Faridah Wan Isa

sekdr perkongsian...kwn sy pendidikan moral...soalan dia tentang sek2,dasar pendidikan..kaitkn ngn bidang..fpk...terengganu..

------------------------------------------------

Abdul Rahman Usman

4 perkara yg di nilai dan perlu dititik beratkan.. (selepas sei ditemudugadi putrajaya)

1-Ketrampilan
2-Pengetahuan Ikhtisas (berkaitan dgn kursus)
3- KOmunikasi
4- Pengetahuan Am..

*Sila maklumkan rakan2 supaya membawa maklumat yg selengkapnya. Kegagalan berbuat demikian, kemungkinan besar akan menyusahkan diri sendiri.

* Soalan penemuduga bersifat umum, suka hati dia saja(x lari dari opsyen anda), profesional, matang dalam berhujah. Setiap penemuduga ada kaedah2 mereka sendiri.. Jadi, positifkan diri, berkeyakinan diri, sekli masuk 5 org. Ingat jgn cb monopoli, cb bantu rakan2 anda. Peace..

-------------------------------------------------

Yasmin Azmi

assalamualaikum n slm sejahtera...sy just nk share sedikit mklumat yg sy dpt drp interviewer ismp..hrp sdikit sebyk info ini dpt mmbntu kita..

1, soalan lazim ttg dasar kerajaan tetmasuk yg mudah ttg rukun negara.2 ttg dasar atau falsafah pend. dasar baru dlm kpm. perubahan2 baru. mbmmbi. kssr. 1m1s.dll. 3. bidang khisus subjek. hsp sp. pekeliling ttg pnp dan pekeliling hem dan koko.about an hour ago · Like

ada juga soalan. uji iq. ketahanan mental. ujian komunikasi. kelancaran dan keyakinanabout an hour ago

---------------------------------------------

TEMUDUGA SPP DI HOTEL SERI MALAYSIA KUALA TERENGGANU BILIK 1&2
By Cik Sya, Kesuma Jiwa and SyiDa HaNa in Interview Discussion | ISMP (Files) · Edit Doc

Sedikit info yang saya ingin kongsikan bersama rakan2 mengenai senarai dokumen yang diperlukan dan soalan2 yang telah diajukan kepada calon2 temuduga semalam ( 30 Januari 2012)


Dokumen yang diperlukan: (salinan dan asal)

1. kad pengenalan
2. sijil lahir/ surat beranak
3. sijil spm atau stpm ( pastikan bawa SIJIL ORIGINAL bukan slip sementara yg anda dpt sblm dpt sijil ori....ada rakan kita yg bawa slip xdpt interview. kalo xde spm, boleh bawa stpm dengan syarat lulus BM untuk kedua2 kertas. xbole salah satu lulus. better bawa kedua2 sijil spm & stpm tp kalo xde boleh bawa salah satu.)~ada 2org yg xleh intvw smlm sb xde sijil spm.sy xpasti apa yg berlaku pd mereka....kalo xsilap sy, smlm mereka merayu pd panel dan mayb diinterview next time tp xtau bila....so, pastikan bawa semua sijil2
4. sijil ijazah (bawa kedua2 versi BM dan BI)
5. transkrip
6. akuan bergraduat (hanya untuk mereka yg belum konvo shj. yg dah konvo xpyh bawak.)

*urusetia suruh sy pesan pd semua calon2 supaya bawa semua sijil2 utk keselamatan supaya xberlaku hal sijil spm tertinggal la...itu xde ini xde.....bawa je semua...nnt dia bgtau dlm bilik menunggu tu sijil ape yg dia nk dan cara utk susun sijil2 tu dalam file beserta salinan. buku rph, resume, dan apa2 yg rakan2 lain ckp kene bawak, bawak je....nnt urusetia akan bgtau. senang kalo kata dorang nk, bnda tu sume dah ada. nk balik amik pon jauh. kalo umah depan tempat temuduga xpe la jgk.:)
*KEGAGALAN MENYEDIAKAN DOKUMEN YANG DIPERLUKAN MENYEBABKAN ANDA TIDAK AKAN DITEMUDUGA DAN DIKIRA GAGAL ~kata urusetia. kes group 30hb tu atas budi bicara panel setelah calon tersebut membuat rayuan dgn bantuan urusetia sbb kesian dtg jauh2. so sukacita sy mengingatkan byk2 kali, bawa semua sijil2 tu spy xde mslh nnt. check la btl2.
*wajib pakai nametag sebelah kiri
*temuduga dalam Bahasa Melayu kecuali panel minta ckp english. tp mmg BM coz prosedur temuduga penjawat awam mmg hanya menggunakan BM except TESL
*urusetia kata, TEMUDUGA INI YANG PERTAMA DAN TERAKHIR. tiada rayuan/panggilan temuduga kali ke-2 sekira anda gagal. (sy xpasti btl ke x tp ni yg dia ckp)
*ahli panel 2orang.... seorang dari SPP (Dato' Ismail) seorang lg dr KPM (Pn Zah)
* interview berkumpulan (5 orang) mengikut senarai nama yg ada dlm website SPP
* bilik 1 & 2 semuanya untuk opsyen moral dari universiti berlainan

proses temuduga sy dan rakan2 di bilik 1&2....file sijil dan salinan akan dikutip oleh urusetia sewaktu sesi pendaftaran. masa nk masuk tu, kami xdibenarkan bawa handbag. masuk tu lenggang kangkung xbawa apa. buku rph sume dia xminta dan xnk tgk...xde microteaching.

First masuk ketuk dulu. bila dia suruh masuk, baru anda masuk. jarak antara calon dgn meja panel hanya lbh kurang sebuah kerusi..calon duk sebaris menghadap panel ikut susunan nama. mmg dekat la dgn panel...ucap salam dan bila dia suh duduk br anda duduk.

sebelum mula intvw panel jelaskan prosedur interview. menurut Dato' "PERMINTAAN MELEBIHI PENAWARAN" jadi, antara kelima2 calon itu, mereka hanya memilih beberapa yg terbaik. walaupun interview grouping, tp markah individu.

Antara soalan2 yg sy dan rakan2 kene soal...(ni yg sy ingat, kalo sesape yg sma tempat nga sy, di bilik 1/2 bole la tambah2)


BILIK 2~tidak boleh berbincang (sy bilik 2 semuanya pend moral)

1. perkenalkan diri (panel tu hanya nak tau background education: nama, asal, dari Uni mana, course ape, minor ape. cgpa dia akan tanya berapa. itu sahaja.)
2. kenapa anda memilih bidang pendidikan
3. kenapa anda layak dipilih sebagai guru
4. konsep pembelajaran masteri learning
5. akses kendiri
6. konsep belajar cara belajar (learn how to learn)
7. dasar 1 murid 1 sukan (kaitkan dengan falsafah)
8. apa yg guru perlu lakukan untuk memastikan kelas yg kondusif
9. apa yg guru perlu lakukan sblm masuk ke kelas
9. peranan anda sebagai ahli panitia mata pelajaran
10. peranan pibg
11. berapa rancangan pengajaran
12. apa yg terkandung dlm Rancangan pengajaran tahunan
13.pra sekolah
14.linus
15. soalan penentu: Visi KPM

*tiada soalan berkaitan dgn opsyen...tp lbh kepada sekolah


BILIK 1~boleh berbincang tp jawapan individu (rakan pend moral)

16. NKRA & sub bidang NKRA pendidikan
17. multiple intelligent
18. TOV
19. MBMMBI
20.CUEPACS
21.PPSMI (knp dimansuhkn)
22. kebaikan & keburukan facebook
23. kes adam adli
24. siapa yg cipta visi dan misi sekolah
25. apa visi anda

*masa 1 jam / 1jam 15 minit


ini jer yg mampu sy share....kalo sy ingat lg, nnt sy akan edit lg.

Good Luck & Do the best!! ^^

________________________________________

Iv SPP kat a.star-bili 1
By KaSturi SaGar KasTu in Interview Discussion | ISMP (Files) · Edit Doc

soalan pegawai spp

1.kenalkan diri
2.ape tue K-economy
-knowledge economy..ia itu ekonomi yg bergantung kpd pengetahun dan bukannye bergantung pada sumber alam.
3.America telah wujudkan Silikon Valley dan maju dlm penbangunan serta ekonominye...adakah M'sia jgka mempunyai Silikon Valley kat sini??
-ada..dibawah dasar multimedia super koridor tue la..kwsnye ialah area putrajaya tue..sbb komuniti, pentadbiran, etc etc semuanye berstatus K-comunity, K-administration
4.Modal insan- jelaskan ape tue modal insan
-jwapan mmg terperinci dan mendalam..tidak seperti yg kita belajar
-modal tue berkait rapat dgn elemen2 spt pelaburan,aset,untung, etc etc
-so modal insan ialah individu yg berketrampilan dlm ilmu dan pengetahuan, beketerampilam dlm komunikasi, keterampilan dlm kepimpinan dan keterampilan dlm kemahiran berfikir...nie br cikit.ehhe
5.PIPP-ape yg kita fhm ttg PIPP & nape PIPP diwujudkan
-jwpaan klau ikut ape yg kita baca tue mmg dia tk kata tk cukup..dia minta kita buat kesimpulan secarah menyeluruh dan mendalam.....
soalan pegawai JPN (mmg soalan related)
4. ape tue kok & knp perlunye kok?
5.pendekatan mcm mana sesuai digunakan dlm p&p

*klau teringat lagi akan edi ea..nie je ingat setakat nie..

_______________________________________________________

TEMUDUGA JPN KEDAH, ALR SETAR BILIK 1
By Illarys Graphium in Interview Discussion | ISMP (Files) · Edit Doc

GROUP 1 (tempoh sekitar 1 jam lebih)

Antara soalan y ditnya:

    lebih kurang camni..bagaimana anda selaku guru nak ajar murid2 pelbagai kebolehan/tahap kecerdasan?
    Apa maksud penilaian?
    apa itu FP!( Falsafah Pendidikan Islam)..p/s: walaupun kami Major BA tp tetap ditanya tentang pendidikan Islam..kwn2 y Major Pend Islam n Minor BA diharapkan dpt tekankan jua objektif pengajaran BA.
    Apakah y dimaksudkan dgn pendidikan yang berterusan? dan mengapa perlu berterusan?
    Soalan selingan(ikut suka interviewer tu dia nak tanya pe) apa falsafah y kamu pegang untuk membina rumahtangga, prinsip apa y kamu gunakan?
    Maklumat tentang sekolah ketika praktikal; bil guru,murid n etc..(kena amek tau jgk)
    Waktu perkenalkan diri jgn terlalu ringkas.kwn2 leh rujuk panduan temuduga audio y saudari Fatihah Amni post..sgt9 membantu.lagi bnayak terang detail..lg bnyk markah
    yang penting ADAB ketika masuk..ketuk pintu dgn jelas,bg salam dgn jelas.selagi x diminta untuk duduk jgn korang pandai2 duduk..ucap terima kasih..senyum..wlupun kena sembur..stay cool.coz diorg psiko n provok

GROUP 2 (group saya; nak dekat dua jam..sebenarnya soalan x bnayak sgt tp nasihat nyer dh mcm ceramah..huhu..ok la kan interviewer y bg nasihat..takut gak tnya benda y x berkaitan)

    ADAB masuk,ketuk pintu,bg salam cam group 1..kasut jgn berabuk..kilat..nametag sntard penjwat awam..x nak y ade lambang pon.
    perkenalkan diri cam group 1
    FPK: interviewer ni x nak hafal..nak kena paham n hayati disebalik setiap baris perkataan..guna ayat sendiri..diorg leh trace sape y juz hafal tp x hayati..tekankan sungguh2.
    FPI (Falsafah Pendidikan Islam)
    cara guru ajar murid pelbagai kebolehan
    apa itu KOkurikulum?ternag scra ringkas n padat
    Tujuan Kokurikulum..kaitkan dgn JERI
    Apa maksud perkembangan potensi intelek?jenis2 intelek (saya kena soalan ni)
    kenapa anda mahu jadi guru?jwpn mesti ikhlas..huhujgn semngat je lebih..diorg leh trace

_________________________________________________________________

TEMUDUGA SPP DI HOTEL SERI MALAYSIA KUALA TERENGGANU BILIK 2 --- 31 Jan 2012, Selasa, Jurusan Bahasa Arab
By Nurul Shuhada Arrifin in Interview Discussion | ISMP (Files) · Edit Doc

secara ringkas ye...

1) cara perkenal diri sangat2 ringkas
nama, dari mana, u mana, kos pe, cgpa (dlm bahasa arab)

2) soalan2 yang ditanya:

    mula2 dia suruh terjemahkan ayat " at-tahiyyaatul mubaarokaatus solawaatu lillaah" -- bacaan dalam tahiyyat

    kenapa nak jadi guru?
    mastering learning dalam PnP
    syarat2 sah solat
    syarat2 wajib solat
    beza persatuan n kelab
    persatuan pe yang ade masa kamu berpraktikal dulu
    apakah antara program yang telah dijalankan oleh persatuan BA/PAI di sekolah
    peranan persatuan BA/PAI di sekolah
    faedah yang pelajar dapat bila berpersatuan
    peranan guru dalam melaksanakan program berbentuk rohani kpd pelajar (lebih kurang macam tu la)
    macam mana nak ajar bahasa arab kepada pelajar? bahasa arab kan agak complicated berbanding bahasa inggeris...

* duduk bila disuruh duduk
* habis sesi tadi, kitorang yang perempuan salam ng penemuduga perempuan tu
* penemuduga: dato' ismail n pn zah...dato' ismail ni pandai arab. jadi, jaga2 ye...
* segala nota yang dibaca dan hafal, langsung x ditanya tadi..
* bawa dokumen macam dalam list je =)
* mana2 yang tertinggal, akan diedit kemudian ye ^_^
* sape2 yang major PAI, better tahu content anda,..termasuk juga bahasa arab

__________________________________________________________________________

Interview SPP zon utara SEJARAH
By Bulan Syai' Ezal Ryzal in Interview Discussion | ISMP (Files) · Edit Doc

 *sebelum mula soal dia minta kami mengajar sejarah.

soalan:

1) Prof. Khoo key kim kata Hang Tuah wujud atau tidak wujud hanyalkah dongangan... minta respon sokong atau tidak.. (semua calon beri respon tentang soalan ini)
2) Komunis dikatakan pejuangan kemedekaan tanah air.. apa pendapat awak semua pejuang atau pembelot? (calon beri respon tentang soalan ini)
3) (berkaitan tentang P&P) - isu P&P yang aku kena Kepentingan set Induksi (jawab individu lain calon lain soalan P&P)
4) Mengapa subjek sejarah dipenting sehingga di jadikan subjek wajib lulus SPM (semua calon beri respon tentang soalan ini)

_______________________________________________________________________

Sekian, Terima kasih.

1 comment

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by fadzilmahasiswa.blogspot.com Enhanced by fadzilmahasiswa.blogspot.com

Leave a Reply

Fadzil Hanid. Powered by Blogger.