Pin It

Widgets

Panduan Temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP)


posted by Mohd Fadzil Bin Abdul Hanid on

1 comment

Panduan Temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP)


Cara berpakaian:
Calon lelaki dikehendaki memakai baju kemeja berlengan panjang dan bertali leher, manakala calon perempuan hendaklah memakai pakaian yang sopan.


Perlu mengetahui pengetahuan semasa/am:

Seseorang calon temuduga perlu mempunyai kepekaan, keprihatinan dan daya ingin tahu terhadap alam persekitaran hidup dari segi fizikal, sosial, ekonomi, pentadbiran serta politik dan dapat berbincang secara asas mengenainya dari pelbagai sudut pandangan dan perspektif.

Cara penyampaian/berkomunikasi:

Seseorang calon temuduga perlu mempunyai kemampuan untuk menyampaikan buah fikiran dan maksud dengan rasional, lojik, jelas, tepat dan padat. Selain itu, calon juga hendaklah fasih dan cekap dalam penggunaan bahasa Malaysia dan bahasa Inggeris.

Calon bertukar tempat bertugas:

Bagi calon yang telah bertukar tempat bertugas anda boleh hadir temuduga secara (walk-in) ke pusat berdekatan dengan merujuk kepada tarikh temuduga yang bersesuaian seperti Jadual Temuduga di Laman Utama. Sila maklumkan perkara ini terlebih dahulu kepada SPP.

Calon adalah disyaratkan membawa:
Surat panggilan temuduga;
Surat pengesahan pertukaran tempat bertugas dari sekolah baru; dan
Dokumen-dokumen yang diisyaratkan dalam surat panggilan temuduga

* Sumber Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran Malaysia


Maklumat tambahan

Dikatakan kita perlu ada Surat Pengiktirafan Ijazah untuk interview SPP

Manalah tahu kursus kita ni tak diiktiraf oleh Jabatan Perkhidmatan Awam.
Lihat perenggan ini ;

Untuk urusan temuduga Kursus Perguruan Lepas Ijazah (KPLI) Ambilan Januari 2008, JPA dengan ini memaklumkan bahawa Mesyuarat bersama
Bahagian Latihan, JPA dengan Bahagian Pendidikan Guru, Kementerian Pelajaran pada 27 Julai 2007 telah bersetuju bahawa calon-calon yang dipanggil untuk menghadiri temuduga tidak perlu membawa surat pengiktirafan ijazah dari JPA. Pengesahan pengiktirafan ijazah akan dibuat oleh Bahagian Pendidikan Guru, Kementerian Pelajaran bersama-sama dengan Bahagian Latihan, JPA sebelum surat tawaran kepada calon-calon yang berjaya dikeluarkan. Oleh yang demikian, mulai 27 Julai 2007 calon-calon tidak perlu lagi mendapatkan surat pengesahan pengiktirafan ijazah dari Bahagian Latihan, JPA bagi menghadiri temuduga Kursus Perguruan Lepas Ijazah (KPLI) Ambilan Januari 2008.

Tapi kalau rasa nak try check korang g laman web ni ;


http://www.interactive.jpa.gov.my/webinteraktif/frmMainIktiraf.asp


____________________________________________________________________________________

Pilih lah universiti dan bidang korang nanti kuar yg di bawah ; Sila cetak. Boleh bawa nanti masa interview untuk persedian menghadapi apa-apa kemungkinan.

___________________________________________________________________________


Skop Topik Sebagai Panduan Persediaan menghadiri
temu duga

Antara Tips-tips berguna

1. Sentiasa semak status panggilan temuduga.
2. Ikut perkembangan atau ambil tahu  perkara yang berlaku terutamanya isu-isu besar.
3. Tanya soalan-soalan yg sering disoal dgn kawan-kawan yang dah interview.
4.Dokumen ptg sentiasa kemaskini dan ada/lgkap -bla diperlukan tak perlu lg tercari-cari
5.Layari laman web SPP utk dpt maklumat terkini ttg dokumen perlu dibawa, skop topik temuduga, faktor penilaian dsb.
6.berdoa, bertawakal

"berusaha, berdoa dan bertawakal."



SKOP TOPIK


TERAS PENDIDIKAN NEGARA
Rukun Negara
Falsafah Pendidikan Kebangsaan 
Rujukan 2 = http://upu.mohe.gov.my/portal/arkib/fpk.php
Wawasan 2020
Islam Hadhari


KEMENTERIAN
Kementerian Pelajaran Malaysia
Rujukan 2 = http://ms.wikipedia.org/wiki/Kementerian_Pelajaran_Malaysia
Kementerian Pengajian Tinggi
Rujukan 2 = http://ms.wikipedia.org/wiki/Kementerian_Pengajian_Tinggi_Malaysia

SEJARAH PERKEMBANGAN PELAJARAN MALAYSIA
Perkembangan Dasar & Kemajuan Sistem Pelajaran Kebangsaan
Perkembangan Pelajaran Masa Kini = Rujuk dasar KPM terkini di bawah;

SISTEM PELAJARAN MASA KINI
Pendidikan Pra Sekolah
Pendidikan Rendah
Pendidikan Menengah
Pendidikan Khas
Program Pendidikan Khas
Sekolah Sukan
Sekolah Seni
Pembestarian Sekolah
Pendidikan Pasca Menengah( Tertiari)
Institusi Pengajian Tinggi
Pendidikan Swasta
Pelan Induk Pembangunan Pendidikan

* Tambahan penkhususan bidang di UTHM
Teknik dan Vokasional ;SEJARAH PERKEMBANGAN PENDIDIKAN TEKNIK DAN VOKASIONAL DI MALAYSIA

KURIKULUM
Teori Pendidikan
Kurikulum Prasekolah
Kurikulum Baru Sekolah Rendah
Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah
Kurikulum Kursus Perguruan Lepasan Ijazah
Pengurusan Kurikulum
Program JQAF
Kia2M

PROGRAM SOKONGAN DAN HAL EHWAL MURID
Asrama
Skim Pinjaman Buku Teks
Biasiswa dan Pinjaman
Program Bersepadu Sekolah Sihat
Program Pemakanan Sekolah
Bimbingan dan Kaunseling
Malaysia Teacher Standard atau Standard Guru Malaysia (SGM)
PIBG
Skim Baucer Tuisyen

PROGRAM KHAS KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
Gerak Kerja Kokurikulum
Sekolah Harapan Negara
Hari Guru
Projek Nilam
Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia
Majlis Sukan dan Kebudayaan Perkhidmatan Pelajaran
Malaysian Teacher Standard MTS

URUSAN PERKHIDMATAN
Perintah-Perintah Am
Peraturan-Peraturan Lembaga Tatatertib Perkhidmatan Awam 1993
Arahan Perbendaharaan
Panduan Perbendaharaan Tatacara Pengurusan Stor
Arahan Perkhidmatan
Akta Acara Kewangan
Peraturan-Peraturan Pegawai Awam


7 Dasar Baru KPM

1. KSSR
2. Pentaksiran Berasaskan Sekolah
3. MBMMBI
4. 1 Murid 1 Sukan
5. Transformasi Pendidikan Vokasional
6. KSSM
7. NKEA
Sumber : Kawan yang Ikut Kursus Latihan Dalam Perkhidmatan (LADAP) KPM November 2011


Soalan glamor

1.PIPP
2.KBSR
3.Falsafah Pendidikan dan aplikasi dalam kelas.
4. 1 Malaysia
5. Lain-lain:
Isu semasa-H1N1/ wabak penyakit spt chikugunya,meningitis,leptospirosis dll
kabinet malaysia terkini
Dsr peddikan kebangsaan- akta pddikan,kbsr dan kbsm
dsr negara- cth wawasan 2020
tonggak 12
perintah am
istilah dlm pddikan - Rimup=Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan,PROTIM,PPSMI, Sek.Bestari,KWAPM,sek kluster dll.
Pgthn ttg bidang tugas dan opsyen masing-masing
Kaedah pengajaran
Teori Pembelajarn dsbnya.


TOPIK HANGAT 1 PIPP

PELAN INDUK PEMBANGUNAN PENDIDIKAN 2006-2010


- Pembangunan menyeluruh 5 tahun dalam RMK-9


- 6 Teras strategik (BISJGP)
1.Membina negara bangsa
2.Membangunkan modal insan
3.Memperkasakan sekolah kebangsaan
4.Merapatkan jurang pendidikan
5.Memartabatkan profesyen perguruan
6.Melonjakkan kecemerlangan institusi pendidikan.


1. Bina Negara Bangsa
-via pendidikan,wujudkan warganegara glokal dan patriotik
-Cara:
         -perkasa BM
         -RIMUP
         -Akt. kokurikulum
         -Budi bahasa dan adab


2. Modal Insan
- murid berdisiplin, berakhlak dan ada jati diri
-kompeten ICT, inovatif


3.Perkasa SK
-SK sbg sek.pilihan masy.
-prasarana lgkp, guru terlth ,ada ICT


4. Rapatkan Jurang Pddkan
-Jurang lokasi/kaum/keupayaan murid
-kurangkan perbezaan & keciciran
-cara : tingkatkan prasarana l/badr,KWAPM, dll


5.Martabat guru
-maktab naik taraf kpd IPG
-Pmlhan calon guru di perketatakan-ada Mtest dll
-Kurikulum IPG berpusat


6. Lonjakkan kecmrlagn IP
- Sist.pddkan bertaraf dunia
-modal insan bo bersaing

Sumber : http://nazrinie.blogspot.com/2009_08_01_archive.html

FROM FACEBOOK


salam admin dn semua, blh x nk kongsi contoh situasi dn soalan iv spp drpd kwn:

Alhamdulillah, iv di Penang baru mula harini.. Panel seorg shj (Datuk), 15org utk sesi hari ni, 5org satu kumpulan BUT soalan untuk individu (maknanya wpun masuk 5org tp setiap seorg jwb soalan yg berbeza).. TAK BOLEH berbincang atau tlg kawan (km dah kena tegur sampai kena suruh duduk diam, haha).. ni antara soalan yg ditanya utk km kump 2(individu):

1. Soalan berkaitan calon (rumah, sek etc.)
2.Soalan berkaitan degree (bahaya coz kena tahu semua bout degree, cth ekonomi kena tahu GDP semasa, unjuran tahunan etc. sejarah kena tahu tahun setiap peristiwa penting, dan buku bahasa inggeris ttg degree yg kita pernah baca, bg tajuk buku, x nak buku pensyarah)
3. Penilaian (formatif, sumatif)
4. RPH
5. Set induksi
6. NKRA pendidikan (huraian sub n soalan lanjut depend on jawapan kita. cth berapa insentif pengetua dpt, brapa sasaran SBT n sampai bila, contoh, SBT sasaran 4M dlm LINUS sampai bila n so on)
7. Jenis masalah pelajar di sekolah (distractive, hyper etc) dan cara handle
8. PIPP (hurai n cara aplikasi)
9. Kenapa pelajar benci cikgu
10. Nama pengarah pelajaran Msia
11. micro-teching (Semua org ttg subjek masing2)

* Format SPP baru 
Temuduga secara berkumpulan (3-5 org).
Perincian markah:
20% (Sahsiah/Perwatakan/Penampilan)
20% (Penyampaian)
30% (Pengetahuan akademik/ikhtisas) 
30% (Pengetahuan isu-isu semasa)

Sumber : Kawan Group ISMP


Interview SPP ( yang ni rasenye cam GSTT tapi boleh jadi panduan)


Skema Permarkahan temuduga SPP

1. etika pakaian/penampilan - 20markah
2. cara penyampaian/persembahan/keyakinan - 20 markah
3. isu semasa/ pengetahuan am - 20 markah
4. persediaan, pengetahuan fakta - 20 markah
5. laporan sulit pengetua - 20

Haa sekarang ni tip semasa berada di pusat temuduga.

1.semak semua keperluan temuduga
2.berpakaian kemas. kalau ada blazer pakai aja. tanda nama jangan lupa pulak.
3.Datang awal kep pusat temuduga.
4.beli akhbar terkini untuk bacaan santai. fokus kepada isu semasa & pendidikan
5.jangan sombong dan jangan segan untuk berkenalan dengan calon-calon lain.
6.kenal pasti calon yang mungkin sama bilik penemuduga
7.tanyakan soalan yang ditanya oleh penemuduga tersebut.
8.jangan bimbang dengan reaksi calon yang sudah selesai. diarang tu tak bersediaseperti kita kot... hehehe
9.buat analisa pantas soalan yang bakal ditanya hasil daripada soal selidik tadi. hehehe
10.apa lagi cari la fakta yang kukuh untuk soalan tersebut.
11.Bersedialah untuk di temuduga.
12.Baca doa & berselawat banyak-banyak

Kebiasaannya ketuk pintu dan minta izin untuk masuk, beri salam hormat, minta izin untuk duduk

Soalan 1: perkenalkan diri

haa jangan bagitau perkara-perkara macam ice breaking kursus kepimpinan pengawas pulak.
perkara yang patut dinyatakan mungkin seperti berikut;

*nama
*kursus dalam pedidikan
*mengajar sekolah mana, apa tugas anda di sekolah, dah bla bla bla .....

Soalan 2 : apakah yang cikgu buat disekolah untuk mencapai matlamat PIPP/ PPN/ NKRA

Soalan 3: apakah isu semasa dalam bidang pendidikan sekarang ni selain isu GSTT?
(contoh aja ni, maksudnya kena tahu lebih dari satu isu yer)

Soalan 4 : siapakah nama ketua jabatan cikgu dan apakah gred jawatanya serta dah berapa lama beliau berkhidmat
di sekolah cikgu
( soalan cepu EMas jer ni )

Soalan 5 : Bolehkan cikgu huraikan kesemua PPN

Soalan 6: Apakah kewajaran pelaksanaan
STANDARD GURU MALAYSIA dan sudahkah cikgu mengisinya?
(ni soalan aku reka, hahahahah)

Soalan 7 : ada apa-apa lagi yang cikgu ingin katakan kepada kami?
(lebih kurang laayatnyer yer, menandakan sesi dah nak habis)

kalau dminta untuk keluar, sudahi dengan ucapan terima kasih dan senyuman serta minta izin untuk keluar.

sentiasa senyum serta berkeyakinan ketika menjawab.Bila dah keluar apa lagi sebut YES!
kuat-kuat (ada berani buatlah hehehe)

Sumber-Sumber Lain :

(1) NKRA PENDIDIKAN = http://mohdkoiry.blogspot.com/2010/12/nkra-pendidikan.html

(2) Kabinet 2011

(3) http://www.kmph.matrik.edu.my/PIPP/moe_pipp_00.pdf 

(4) http://upu.mohe.gov.my/portal/arkib/fpk.php

TEORI² PEMBELAJARAN

(5) http://www.geocities.com/siti_ros/teori5.htm

(6) http://ms.wikipedia.org/wiki/Teori_pembelajaran_dan_pengajaran

(7) http://limuna.ipislam.edu.my/wp-content/uploads/2008/11/teori-pembelajaran.ppt

(8) http://www.sabah.edu.my/skpmtdon/notes/Teori%20&%20Model%20P&P.pdf 

(9) http://www.scribd.com/doc/4875845/teori-pembelajaran Lain-lain

(10) Tema Hari Guru

(11) Apakah maksud Negara Bangsa

(12) Sekolah Kluster =  http://rina2011.blogspot.com/2011/02/bahan-temuduga-spp.html

Sekian, terima kasih.

* Di alu2kan komen sebarang kesalahan, komen, atau penambahan maklumat.

___________________________________________________________________________________

BAB 1 : TERAS PENDIDIKAN NEGARA
1.1 : Rukun Negara

1.2 : Falsafah Pendidikan Kebangsaan

1.3 : Wawasan 2020

1.4 : Islam Hadhari



BAB 2 : KEMENTERIAN

Kementerian Pelajaran Malaysia

Rujukan 2 = http://ms.wikipedia.org/wiki/Kementerian_Pelajaran_Malaysia
Kementerian Pengajian Tinggi

Rujukan 2 = http://ms.wikipedia.org/wiki/Kementerian_Pengajian_Tinggi_Malaysia

BAB 3 : SEJARAH PERKEMBANGAN PELAJARAN MALAYSIA

Perkembangan Dasar & Kemajuan Sistem Pelajaran Kebangsaan

Perkembangan Pelajaran Masa Kini = Rujuk dasar KPM terkini di bawah;

BAB 4 : SISTEM PELAJARAN MASA KINI

Pendidikan Pra Sekolah


Pendidikan Rendah
Pendidikan Menengah

Pendidikan Khas

Program Pendidikan Khas

Sekolah Sukan

Sekolah Seni

Pembestarian Sekolah

Pendidikan Pasca Menengah( Tertiari)

Institusi Pengajian Tinggi

Pendidikan Swasta

Pelan Induk Pembangunan Pendidikan


* Tambahan penkhususan bidang di UTHM

Teknik dan Vokasional ;SEJARAH PERKEMBANGAN PENDIDIKAN TEKNIK DAN VOKASIONAL DI MALAYSIA

BAB 5 : KURIKULUM

Teori Pendidikan

Kurikulum Prasekolah

Kurikulum Baru Sekolah Rendah

Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah

Kurikulum Kursus Perguruan Lepasan Ijazah

Pengurusan Kurikulum

Program JQAF

Kia2M


BAB 6 : PROGRAM SOKONGAN DAN HAL EHWAL MURID

Asrama

Skim Pinjaman Buku Teks

Biasiswa dan Pinjaman

Program Bersepadu Sekolah Sihat

Program Pemakanan Sekolah

Bimbingan dan Kaunseling

Malaysia Teacher Standard atau Standard Guru Malaysia (SGM)

PIBG

Skim Baucer Tuisyen


BAB 7 : PROGRAM KHAS KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

Gerak Kerja Kokurikulum

Sekolah Harapan Negara

Hari Guru

Projek Nilam

Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia

Majlis Sukan dan Kebudayaan Perkhidmatan Pelajaran

Malaysian Teacher Standard MTS


BAB 8 : URUSAN PERKHIDMATAN

Perintah-Perintah Am

Peraturan-Peraturan Lembaga Tatatertib Perkhidmatan Awam 1993

Arahan Perbendaharaan

Panduan Perbendaharaan Tatacara Pengurusan Stor

Arahan Perkhidmatan

Akta Acara Kewangan

Peraturan-Peraturan Pegawai Awam


BAB 10 : BAB TAMBAHAN
A   : Dasar, Kurikulum & Sistem

1.1 : SBPA
1.2 : LINUS & PROTIM
1.3 : Tonggak 12
1.4 : PPSMI
1.5 : RMK - 10 ( Pendidikan)

B    : Isu Semasa Pendidikan

2.1 : Wang Bantuan RM100 Kepada Pelajar
2.2 : Pemberian Baucar RM200 Kepada Pelajar IPTA, IPTS Dan Politeknik
2.3 : Isu Penempatan GSTT
2.3 : Majlis Bahasa Inggeris
2.4 : Kementerian Kaji Wujud GPK Pendidikan Islam Di Sekolah
2.5 : Majlis Pelancaran Transformasi Pendidikan Vokasional

C    : Isu Semasa Negara

3.1 : Sistem Pemerintahan Malaysia ( YDP Agong, Kabinet, Komponen )
3.2 : Isu Adam Adli
3.3 : BR1M
3.4 : Program Transformasi Kerajaan, Ekonomi & Politik
3.5 : Bajet 2012

D    : Teori Pendidikan

4.1 : Taksonomi Bloom

E    : Lain-Lain
5.1 : SPP
5.2 : JPA
5.3 : Sorotan Peristiwa 2011


1 comment

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by fadzilmahasiswa.blogspot.com Enhanced by fadzilmahasiswa.blogspot.com

Leave a Reply

Fadzil Hanid. Powered by Blogger.