Pin It

Widgets

THE MESSAGE (STORY OF ISLAM AND PROPHET MUHAMMAD) [MalaySUB]


posted by Mohd Fadzil Bin Abdul Hanid on

3 comments

THE MESSAGE (STORY OF ISLAM AND PROPHET MUHAMMAD)

Language : English
Subtitle : Melayu (HardSub)


SINOPSIS

Sebagaimana judulnya filem "The Message" menceritakan sejarah perjalanan Nabi Muhammad SAW yang secara garis besarnya sbb :

Nabi Muhammad SAW menerima wahyu digua Hira dan setelah itu baliau berusaha mengingatkan kaum Quraisy. Namun yang diperoleh Nabi Muhammad SAW ialah ejekan, hinaan  serta siksaan kepada beberapa pengikut beliau yang jumlahnya baru hanya puluhan.

Penyiksaan semakin hari semakin menegangkan sehingga akhirnya Nabi Muhammad SAW diperintahkan Allah SWT untuk HIJRAH ke Madinah. Sesampainya di Madinah Nabi Muhammad SAW disambut oleh masyarakat Madinah dan dibuat rumah dan tempat Ibadah dan dikenalah saat itu pemanggilan umat melalui Azan.

Semakin hari umat Islam semakin berkembang di Madinah, namun disisi lain dikota Mekah  sebaliknya banyak provokasi dan ejekan serta fitnah dilakukan kaum Quraisy atas diri Nabi Muhammad khususnya oleh Abu Sufyan yang sangat membenci Nabi Muhammad SAW.

Selanjutnya Allah SWT memerintahkan Nabi Muhammad SAW untuk menyerang Mekah (dikenal dengan Perang Badar) supaya tidak terjadi fitnah lagi dengan hasil kemenangan yang gemilang dipihak kaum Muslim.

Sebagai tindak balasan kaum Quraisy menyerang kaum Muslim (dikenal dengan Perang Uhud) dengan hasil kemenangan dipihak kaum Quraisy yang saat itu Abu Sufyan menyatakan keadaan sudah 1 : 1 perang Badar sudah dibayar dengan perang Uhud yang kemudian di lanjutkan dengan perjanjian perdamaian. Dalam kondisi perdamaian, ternyata banyak kaum Quraisy yang tergugah dan dibuka pintu hatinya oleh Allah SWT termasuk Abu Sofyan sendiri dan keluarganya masuk Islam.

Akhirnya datanglah waktunya perintah Allah SWT kepada Nabi Muhammad SAW untuk kembali ke Mekah untuk melakukan Ibadah Haji sekaligus mengambil alih Ka'bah dan mengembalikannya menjadi Rumah Allah SWT ( Baitullah).

Dengan di iringi oleh ratusan ribu umat Islam, Nabi Muhammad SAW datang ke Mekah dan disambut oleh penduduk Mekah dengan rasa ketakutan dan terjadilah pengambil alihan Ka'bah. Semua berhala dikeluarkan, dikumpulkan, dibakar sedang yang terbuat dari Emas dikumpulkan untuk dizakatkan kembali kepada rakyat. Inilah awal mulanya ibadah Haji dilakukan oleh kaum Muslimin.

Sejak saat itu Islam semakin berkembang dan mendobrak hati setiap manusia dibumi Mekah dan Madinah serta merubah akhlak dan pola hidup jahiliyah yang mereka anut sebelumnya.

ULASAN FILEM THE MESSAGE

Pengarah Hollywood, Oscar Zoghbi akan memproduksi filem berjudul "The Messenger of Peace" yang menceritakan tentang kelahiran Islam dan kehidupan Rasulullah Muhammad saw. Film ini akan menampilkan kehidupan pada masa Rasulullah dan pembuatannya akan mengambil lokasi di Makkah dan Madinah, Arab Saudi.

"Filem ini bukan filem tentang perpecahan dan konflik, tapi secara menyeluruh akan fokus pada kekayaan nilai-nilai yang selama ini dikenal secara umum bagi semua Muslim, seperti rasa kasih sayang dan toleransi," kata Zoghbi.

Ia juga menegaskan tidak akan memvisualkan sosok Rasulullah dalam filemnya dan ia menyedari sensitif serta tentangan dalam pembuatan filem ini. Sebelum ini, Zoghbi pernah terlibat dalam pembuatan filem yang bertema sama, iaitu filem "The Message" yang diproduksi tahun 1976.

Filem "The Message" sempat memicu kontroversi karena pemeran utamanya, Anthony Quinn dikaitkan melakonkan tokoh Rasulullah. Isu itu tidak terbukti, karena tokoh Rasulullah dan sahabat-sahabatnya tidak ditampilkan ssecara lansung menghadap kamera, tapi hanya dipedengarkan suara dialognya saja.

Produser film "The Messenger of Peace" Ramsey Thomas mengatakan, filem ini akan menjadi filem kedua yang dibuat oleh Barat, dengan menggunakan bahasa Inggris, yang menampilkan potret kehidupan di awal dakwah Islam. "Di abad 21, ada keperluan akan sebuah filwm yang secara emosional yang membuat para penontonnya mengingat kembali pada perjalanan lahirnya agama Islam," kata Thomas yang juga merangkap sebagai penulis senario.

Hal serupa diungkapkan oleh produser eksekutif "The Messenger of Peace" Haji Subhia Abu Alheja. Ia mengatakan, selama lebih dari tiga dekad, hanya filem "The Message" satu-satunya film Hollywood yang mengisahkan tentang lahirnya agama Islam.TENGOK SECARA ONLINE (YOUTUBE)

Language : English
Subtitle : Melayu (HardSub)

Bahagian 1 Bahagian 2


Download Link (Mediafire)

 


Language : English
Subtitle : Melayu (HardSub)


Sila Klik link di bawah ini untuk download ( Perhatikan langkah-langkah seterusnya )


Langkah Yang perlu anda tahu.

(a) Download adalah percuma menggunakan Server Mediafire yang terbahagi kepada beberapa bahagian yang perlu dicantumkan (Join) kembali setelah download kesemua part bagi filem/drama/ dokumentari ini. Software yang di cadangkan ialah HJ SPLIT. Boleh download dan kaedah pengunaan software ini di link di bawah ini ;
 

(b) Bagi setiap fail Part 1 (.001) yang di download anda perlu masukkan password pada link mediafire. Sekali sahaja seumur hidup untuk mendapatkan password ini. Cara mendapatkan password berdasarkan tatacara di bawah ;

Password?

Sila ke link di bawah ;


Sebarang pertanyaan sila komen ataupun terus bertanya ke Facebook peribadi atau Fan Page.

Sekian, Terima kasih.

3 comments

  1. Anonymous
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by fadzilmahasiswa.blogspot.com Enhanced by fadzilmahasiswa.blogspot.com

Leave a Reply

Fadzil Hanid. Powered by Blogger.