Pin It

Widgets


posted by Mohd Fadzil Bin Abdul Hanid

No comments

SANTAI : ADA APA DENGAN CINTA?

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Cinta merupakan satu ukuran asas pengalaman manusia yang memberikan antaranya, perasaan kasih sayang, tarikan, asas kemesraan dan keserasian antara perorangan, rela berkorban untuk orang lain, perasaan tertarik dan hubungan kepada alam, benda hidup ataupun makhluk lain. Ia dapat ditunjukkan melalui perasaan, emosi, kelakuan, pemikiran, persepsi dan sikap. Ia mempengaruhi, mendasari dan menetukan pola utama hubungan antara perorangan dan pengenalan diri.

Mari kita lihat bila ungkapan formal wikipedia di terjemahkan dalam bentuk yang indah oleh manusia......Pernahkan anda mencari sesuatu barang yang diperlukan tetapi tidak berjumpa? Sebaliknya apabila barang itu tidak diperlukan, tanpa anda cari, ia ada pula di depan mata. Oleh itu, jangan terburu-buru mencari cinta kerana ada kemungkinan ia akan datang sendiri kepada kita ketika kita tidak lagi memburunya.

Barangkali topik ini merupakan perkara remeh untuk diperbincangkan tetapi merupakan perkara paling universal di mana setiap manusia berkongsi perasaan yang sama iaitu 5 perkataan (BM) yang memberi signifikan kepada semua manusia iaitu “CINTA”.

Saya perturunkan statistik analisa saya . Daripada laman web komuniti Islam yang popular “ I Luv Islam “. Top 10 topik yang paling banyak review dalam Top 500 Forum adalah berkaitan persoalan CINTA .

1) Betul..Berapa Kali Nak Cakap,Couple tu Haram..Tak Caya Sudah.. 56993
2) Ehem, Gambar Muslimah-kah Ini..? 50872
3) Pengakuan Lelaki Terhadap Wanita 46693
4) Anda Sedang Bercouple Ya..? 43592
5) Air Mata Malam Pertama 38884
6) Di Mana Cantiknya Seorang Wanita? 37465
7) Untukmu...Bersabarlah Wahai Remaja 37209
8) Untuk gadis sahaja.. 32834
9) Ketahuilah, Lelaki Teransang 30 Kali Sehari 32684
10) Jadi, Bagaimana Bercinta Cara Islam? 31488

Jadi itulah cinta yang telah disimpulkan... maka..ianya terlalu luas untuk diungkapkan..... mungkin saya bukanlah orang yang layak untuk membincangkan hal ini kerana ada pepatah kawan saya yang mengatakan selagi saya tidak bercinta maka saya tidak akan mengerti perasaan orang bercinta. Bukanlah ingin berselindung , walaupun tidak pernah bercinta tetapi jatuh cinta itu ada, hanya bagaimana ingin membuang perasaan adalah satu kekuatan yang perlu ada. Maka selepas itu, saya mula mencari erti cinta dan ketemukan beberapa perkara yang perlu dikongsi iaitu sebaik-baik cinta adalah mengikut keutamaan :-

MEMILIKI perasaan cinta adalah suatu fitrah. Mencintai dan dicintai tidak ditegah oleh Islam. Cinta dalam Islam ialah cinta kerana Allah (ikhlas) dan berhikmah untuk manusia. Maksudnya, dalam Islam cinta yang paling agung ialah cinta dan kasihkan Allah. Apabila kita cinta dan kasihkan Allah bermakna apa yang Allah suruh kita ikut dan apa yang Allah tegah kita jauhkan.

Cinta dan dan kasih kepada Allah ialah melakukan apa yang Allah redha. Apabila kita langgar redha Allah, bermakna hilanglah rasa cinta dan kasih kepada Allah. Apabila kita taat dan akur dengan kehendak Allah, hubungan kita dengan Allah menjadi dekat dan rapat, dan daripadanya timbul rasa cinta dan kasih. Allahlah menjadi tempat kita mengadu. Allahlah tempat kita melepaskan rindu. Allahlah tempat kita mohon petunjuk dan hidayah.

Cinta kepada manusia adalah hikmah cinta kepada Allah. Maksudnya kalau cinta dan kasih kita kepada Allah itu ikhlas, dengan sendirinya cinta kita kepada manusia juga ikhlas. Contohnya, cinta kita kepada ibu bapa adalah gambaran keikhlasan kita kepada Allah. Islam menyuruh kita cinta dan kasih kepada ibu dan ayah. Merekalah yang melahirkan dan membesarkan kita. Merekalah yang membentuk mendidik kita menjadi manusia berguna. Seperti juga Allah mencipta kita. Allah memberi rahmat dan nikmat kepada kita. Allah memberi kita nyawa dan kesihatan. Kerana itu timbul cinta dan kasih kepada Allah kerana ihsan atau kebaikan Allah kepada kita.

Hal yang sama juga kepada kedua-dua ibu bapa kerana membesar dan mendewasakan kita. Kebaikan atau budi baik ibu bapa kepada kita sangat banyak. Jadi apabila cinta dan kasih kepada ibu bapa adalah kerana Allah, bermakna ada sifat ikhlas di situ. Cinta yang ikhlas diberi berkat oleh Allah.

Cinta bagi remaja mesti mengikut keutamaan. Pertama, cinta atau kasih kepada ibu bapa. Kedua, remaja mesti ada perasaan cinta kepada ilmu terlebih dahulu. Pentingnya ilmu kerana ia bakal memandu kesejahteraan hidup kita. Selepas berilmu, remaja mungkin ada perasaan cinta kepada manusia yang berlainan jenis. Ia adalah suatu fitrah. Cuma cinta kepada yang berlainan jenis harus ada asasnya.

Sekiranya cinta kepada yang berlainan jenis berasaskan cinta nafsu semata-mata, ia boleh membawa kesan yang tidak baik. Tetapi sekiranya ada perasaan cinta kepada seseorang, jalan syarak terbuka luas untuk dituruti. Cinta kerana nafsu selalu membawa kepada lesu. Cinta kerana nafsu selalu memerangkap remaja kepada maksiat dan fitnah. Tetapi sekiranya ada perasaan cinta dan kasih kepada Allah, remaja akan dipandu untuk patuh kepada pantang larang Allah. Kasih kepada Allah bermakna patuh kepada hukum-hakam Allah. Apabila patuh kepada hukum-hakam Allah, remaja akan dapat mengawal diri.

Remaja apabila sampai ke tahap dewasa, semakin subur perasaan cintanya kepada manusia. Apabila sampai masa yang sesuai, jalan syarak memberikan kita asas membuat keputusan. Kita boleh membuat pinangan dan masuk ke gerbang perkahwinan. Dan pada waktu itu cinta dan kasih kepada manusia menjadi lebih asli dan lebih kuat.

Remaja jangan terjebak dengan cinta kerana nafsu. Rasa cinta perlu ikut keutamaan. Pertama, cinta kepada Allah. Kedua, cinta kepada ibu bapa. Ketiga, cinta kepada ilmu dan kebaikan. Sekiranya tiga langkah sudah dilakukan, maka cinta kepada manusia yang bukan sejenis mestilah berlaku kerana Allah (ikhlas) dengan mematuhi hukum-hakam Allah. Cinta sebegini akan menerima redha Allah dan akan diberi barakah.

Isu yang sering berbangkit ialah proses cinta sesama remaja. Dorongan bercinta pada zaman remaja amat kuat. Dorongan untuk berkenalan di kalangan yang berlainan jenis adalah tinggi. Kadang-kadang berkenal-kenalan untuk bersuka-suka bagi mendapatkan hiburan dan keseronokan. Ada juga dorongan perkenalan untuk membiasakan diri dengan pasangan dan akhirnya jatuh cinta dan kemudiannya rindu dendam mula menyubur.

Oleh kerana itu, kebanyakan kempen di kampus yang digerakkan oleh mana-mana pihak bagi mengekang gejala ini amatlah sukar kerana sifat semulajadi “CINTA”. Kempen seperti “ No Couple” , Katakan “TAKNAK PADA COUPLE” seperti mencurah air di tepi longkang. Malah sudah terang-terangan di kolej-kolej yang digerakkan oleh JKK saya fikir, hampir-hampir membuatkan kita menggelengkan kepala. Sudah terang kempen jauhi khalwat seperti banner, masih ada yang berdua-duaan di bawah banner itu atas alasan belajar. Tiada rasa malukah kita sebagai seorang Islam? Bukanlah saya terlalu keras dalam hal ini, tetapi bagi yang boleh berfikir sebaik-baik untuk mengelakkan fitnah orang malah takut kalau berdua-duaan, ada pihak “ ketiga” yang mengambil kesempatan. Bukankah baik kalau ada lebih daripada dua orang yang belajar? Kerana banyak mata yang memandang.

Sekian….Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by fadzilmahasiswa.blogspot.com Enhanced by fadzilmahasiswa.blogspot.com

Leave a Reply

Fadzil Hanid. Powered by Blogger.